Tłusty czwartek w Zielonej Górze. Jak świętowaliśmy 20 lat temu?
Zdaje się, że pączki były wtedy większe, mniej tłuste, a nadzienie smakowało powidłami z prawdziwych śliwek węgierek? Dzisiaj nadzienia mogą być tak różnorodne, że trudno je wymienić jednym tchem. Pączki mogą być już nie tylko w cukrze pudrze, czy w lukrze, ale różnych polewach i z posypkami. Czy tamte były lepsze? Te robione przez gospodynie z KGW Nowe Kramsko na pewno były pyszne.
Nie da się już jednoznacznie stwierdzić, czy dzisiejsze mogłyby konkurować z dawnymi, ale można wrócić do tamtych lat i zobaczyć tamte kolejki, a zwłaszcza tamte ceny.
Pewnie mało kto pamięta, jak w 2004 roku zielonogórska policja częstowała kierowców pączkami. W akcji brały wtedy udział dzieci ze szkoły podstawowej nr 1 w Zielonej Górze. M.in. w 2005 roku oglądaliśmy, jak robi się pączki. Mamy zdjecia sprzed lat z różnych piekarni w Nowej Soli, Świebodzinie i Zielonej Górze.
Zobaczcie te zdjęcia. Może kogoś rozpoznacie?
Czytaj też:
- Tłusty czwartek w Zielonej Górze. Dzisiaj od rana najlepiej sprzedają się pączki. Ile trzeba zapłacić? Gdzie warto pójść po pyszne pączki?
- Robisz pączki w domu? Policzyliśmy, ile kosztuje sztuka własnej roboty. Dużo taniej niż u Wojewódzkiego i Gessler
Zobacz też wideo: Jak samemu zrobić pączki? Prosty przepis na tłusty czwartek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?