Wybierz region

Wybierz miasto

    Otwarto fabrykę margaryny

    Autor: PM

    2001-10-01, Aktualizacja: 2004-12-18 01:49

    Trzy tony margaryny na godzinę może produkować fabryka otwarta w piątek w Szamotułach. Zatrudnia ona 40 osób. W ciągu najbliższych 5 lat planowana jest jej rozbudowa i zwiększenie zatrudnienia do 100 osób.

    Trzy tony margaryny na godzinę może produkować fabryka otwarta w piątek w Szamotułach. Zatrudnia ona 40 osób. W ciągu najbliższych 5 lat planowana jest jej rozbudowa
    i zwiększenie zatrudnienia do 100 osób.



    W Szamotułach przy ul. Chrobrego holenderska firma ,,Brinkers’’ wybudowała margarynownię. Na jej ot- warcie przybyli m.in. prezes Zarządu Royal Brinkers Polska Sp. z .o.o, władze gminy i powiatu. - Kiedy przyjechałem półtora roku temu, były tu tylko domki z azbestu i kilka porzuconych części samochodowych - wspominał podczas uroczystości Van Berkel, prezes firmy Brinkers.

    - Zdecydowaliśmy się na ten teren, bo jest to okolica związana z rolnictwem i mamy tu blisko dostawców. Są też ludzie posiadający doświadczenie w pracy w przemyśle spożywczym.

    Budowa hali fabryki o powierzchni 2900 m kw. trwała od listopada ubiegłego roku. Obecnie fabryka znajduje się w fazie rozruchu. Zatrudnienie znalazło w niej 40 osób. Zamontowana w fabryce linia technologiczna może wytworzyć w ciągu godziny 3 tony margaryny. Margarynownia zaopatruje sieć supermarketów w Polsce. Prezes Berkel zapowiedział, że fabryka w ciągu najbliższych 5 lat będzie rozbudowywana. W sąsiedztwie nowej hali jest miejsce na kolejne obiekty.

    Według planów docelowo zatrudnienie ma tam znaleźć 100 osób.

    Sonda

    Które ze świąt uważasz za bardziej poznańskie?

    • Dzień Św. Marcina (77%)
    • Imieniny Miasta - Dzień Patronów Miasta Piotra i Pawła (23%)