Wybierz region

Wybierz miasto

    Świnie wyszły z miasta

    Autor: Józef DJACZENKO

    2000-07-06, Aktualizacja: 2009-08-21 13:24

    Następuje podwójne przeobrażenie. Stary, funkcjonujący dawniej przy poznańskich Garbarach POZMEAT otworzył pod miastem najnowocześniejszy zakład w Polsce.

    Następuje podwójne przeobrażenie. Stary, funkcjonujący dawniej przy poznańskich Garbarach POZMEAT otworzył pod miastem najnowocześniejszy zakład w Polsce. W miejscu starej rzeźni powstanie najatrakcyjniejsza część Poznania, przyciągająca ludzi z całego miasta.



    Najpierw była miejska rzeźnia, działająca od 1899 r. Potem powstały Zakłady Mięsne. W 1950 r. komunalny majątek został upaństwowiony. Zakłady sprywatyzowały się, powstała spółka POZMEAT, która w 1997 r. weszła na Giełdę Papierów Wartościowych. Trzy lata temu zapadła decyzja o przeprowadzce poza miasto. Zakład został przeniesiony do Robakowa w gminie Kórnik, kilkanaście km od Poznania.


    Rzeźnia jak mercedes

    Wczoraj, w obecności marszałka wielkopolskiego, wojewody, prezydenta Poznania nastąpił początek obchodów 100-lecia firmy. Goście zwiedzili zakład w Robakowie. I byli zdumieni najnowocześniejszą technologią, absolutnym bezpieczeństwem higienicznym. Zakład pobiera wodę z własnego ujęcia głębinowego. Podgrzewa ją, produkuje parę wodną. Zwierzęta uśmiercane są humanitarnie, wydajność wynosi 300 sztuk trzody na godzinę.

    Mięso przechodzi skrupulatne badania weterynaryjne, sprawdzanie mięsności odbywa się przy pomocy ultradźwięków. Tusze cięte są przy zastosowaniu promienia laserowego, zapewniającego idealną dokładność. Stosowane są śluzy sanitarne, narzędzia dezynfekuje się. Na terenie całego zakładu panuje sterylna czystość. Spełniane są wszelkie normy obowiązujące w Unii Europejskiej. Codziennie produkuje się tu 80 ton mięsa i przetworów.

    - Ten obiekt to w porównaniu do starej rzeźni mercedes - mówią pracownicy.


    Kiedyś rzeźnia była miejska

    Zakład został wczoraj poświęcony, wygłoszono wiele przemówień, goście degustowali wyroby przygotowywane według najnowszych receptur. Wojewoda Stanisław Tamm cieszył się, że region zyskał tak nowoczesny zakład.

    - Zadowoleni są rolnicy, bo zakład potrzebuje surowca, a w Wielkopolsce produkuje się 25 proc. polskiej trzody chlewnej - mówił. - Cieszą się odbiorcy, bo będą kupować doskonałe wyroby. Prezydent Ryszard Grobelny gratulując nowoczesnego zakładu i 100-lecia istnienia firmy przypomniał, że do 1950 r. rzeźnia stanowiła majątek komunalny.

    ,,Gazeta Poznańska'' dowiedziała się, że władze POZMEAT-u myślą o zagospodarowaniu starych obiektów, położonych w najatrakcyjniejszym punkcie Poznania.

    - Jest to prawie 6 ha najdroższej w mieście ziemi - podkreśla Włodzimierz Nowaczyk, przewodniczący Rady Nadzorczej. - Zamienimy ten teren w prawdziwą perłę miasta. Tu będzie kwitło życie towarzyskie, kulturalne. Mamy nie tylko wizję, ale i konkretne plany. Grunt zostanie wykorzystany zgodnie z jego wartością.


    Śmierć strefy przemysłowej

    O zagospodarowaniu całego kwartału ulic - od Warty do torów kolejowych, ,,Bogdanki'' i Solnej - myślą też władze Poznania. Na tym obszarze znajduje się również była rzeźnia, będąca w użytkowaniu wieczystym POZMEAT-u. Firma ta może grunt i stojące na nim zabytkowe budynki sprzedać. Miasto wówczas skorzysta z prawa pierwokupu.

    - Byłoby to dla miasta bardzo korzystne, ale takiego kroku ze strony POZMEAT-u się nie spodziewam - martwi się Michał Parysek z Zarządu Miasta.

    Jeżeli firma, zagospodarowując zabytkowe obiekty przy Garbarach, zademonstruje taką samą twórczość, jak przy budowie nowego zakładu, to Poznań zyska piękne tereny, służącymi rozrywce, handlowi, biznesowi. Sąsiednie ulice ze starymi kamienicami mają zostać odnowione. Grupa specjalistów już nad tym pracuje. Poznań ma na ten cel otrzymać pieniądze od Unii Europejskiej.



    Włodzimierz Nowaczyk

    przewodniczący Rady Nadzorczej POZMEAT-u

    Za kilka lat Polska znajdzie się w Unii Europejskiej. Jesteśmy jedynym zakładem w kraju z branży spożywczej, któremu nie zależy na okresie przejściowym. Możemy z Europą konkurować natychmiast, bo mamy jeden z najnowocześniejszych zakładów na kontynencie. Mam nadzieję, że dostarczyliśmy władzom regionu powodów do dumy.



    Stanisław Tamm

    wojewoda wielkopolski

    Nowoczesny zakład sprawia wielkie wrażenie. Taki obiekt w regionie to znakomita sprawa dla wszystkich. Mogę bez przesady powiedzieć, że jest to warunek naszej niezależności, a nawet i wolności. Zakład odbiera produkcję od wielkopolskich rolników, najliczniejszych w kraju, zapewniając im byt. Swoje wysokiej jakości wyroby kieruje na rynek.

    Sonda

    Które ze świąt uważasz za bardziej poznańskie?

    • Dzień Św. Marcina (77%)
    • Imieniny Miasta - Dzień Patronów Miasta Piotra i Pawła (23%)

    Korzystamy z cookies i local storage.

    Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.