Dookoła Rynku stoją już udekorowane gałązkami i światełkami stragany a stojąca obok Ratusza poznańska choinka ubrała się już w niebieskie gwiazdki, nieopodal otwarte bramy szopki zachęcają, by zajrzeć do środka. Obok fontanny Apolla głodni jarmarczni goście będą mogli skosztować potraw z karczmy świątecznej.
- Na grudniowe wieczory najlepszy jest miód spadziowy i gryczany - przekonuje pani Julita, która zachęca do spróbowania złotych miodów z gospodarstwa pszczelarskiego Suszka. - A gdy doskwiera przeziębienie, warto spróbować kwiatowego pyłku: przed śniadaniem należy rozpuścić łyżeczkę lub dwie w ciepłej wodzie. To naturalny lek o wspaniałym słodkim smaku.
Pod sufitem wesoło dyndają różnokolorowe szklane papugi, choinki i kwiaty. - Najpierw na kartonie tworzy się projekt, a potem na jego podstawie wycina się odpowiednie fragmenty w szkle. Następnie szklane elementy są łączone miedzianym spoiwem - tłumaczy pan Piotr Sierakowski z poznańskiego Studium Form Witrażowych.
Wśród swojskich przysmaków aromatem kusi m.in. serdel śląski, jałowcówka i pszenno-żytni chleb. - A wszystko tworzone w tradycyjny sposób, bez żadnych polepszaczy - przekonuje pan Karol ze stoiska Staropolskich Przysmaków.
Najważniejsze informacje z Poznania - zamów nasz newsletter
Dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie przyjechał do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?