18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznań: Na Świętego Marcina nie zjesz nic lepszego niż gęsina [PRZEPIS]

Paulina Rezmer
Pyszne, tradycyjne mięso wraca na wielkopolskie stoły.

Dawniej dzień św. Marcina był czasem podsumowania roku na roli i to stanowiło prawdziwy powód do ucztowania i zabawy. Wtedy gęś królowała na wielkopolskich stołach - mówi Witold Wróbel, pomysłodawca Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi.

- W tym roku, aby przywrócić i ożywić dawny zwyczaj rozdaliśmy 250 sztuk gęsiny. Powinniśmy ten drób reklamować w całej Europie jako zdrowe i wartościowe mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Ale przede wszystkim jako produkt regionalny - podkreśla Wróbel.

Zobacz też: Przepisy Tomasza Purola na kremową zupę z pieczonych pomidorów i dorsza w koprze włoskim

Promocja i przywracanie tradycji trwa, bo od czterech lat restauracje w całej Polsce organizują akcję Gęsina na Świętego Marcina. - Chętnie bierzemy udział w czwartej odsłonie akcji - mówi Tomasz Purol, szef kuchni Concordia Taste.

- W naszym menu znajdą się potrawy z gęsiego mięsa. Będziemy je serwować do 25 listopada - zachęca Purol. A 10 listopada odbędą się warsztaty kulinarne z gęsią w roli głównej. Do akcji po raz kolejny przyłączy się restauracja Zagroda Bamberska. - W zeszłym roku nasze menu cieszyło się ogromnym powodzeniem - przyznaje Hanna Pawlicka z Zagrody. - Mamy nadzieję, że i w tym roku tak będzie.

Średni koszt dania z gęsiny to w poznańskich restauracjach 50zł. Gęś ostrzeszowska jest na liście tradycyjnych produktów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- To pierwszy krok do światowego sukcesu regionalnego produktu - cieszy się Witold Wróbel i zaznacza, że Wielkopolska jest największym w kraju eksporterem gęsiny. Aż 30 proc. tego mięsa pochodzi z naszego województwa. W ciągu ostatnich czterech lat spożycie gęsiny wśród Polaków wzrosło dwukrotnie, dziś zjadamy jej rocznie 1500 ton.

Jedenastego listopada rogal marciński powinien wystąpić w doborowym, drobiowym towarzystwie. Pieczona kaczka i gęś to dania rodem z Wielkopolski.

Przepisy na gęś:

Królewski obiad, czyli Gęsina na Św. Marcina
• 1 gęś około 3,5kg
• 5 twardych kwaśnych jabłek
• 5 ząbków czosnku
• 1 duża cebula
• rodzynkami
• majeranek
• sól
• pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Gęś oczyścić, umyć, natrzeć solą i pieprzem, i odstawić na kilka godzin do lodówki. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i przesypać majerankiem. Można dla smaku przesypać cukrem i solą. Nadziać nimi, rodzynkami, ząbkami czosnku i pokrojoną w paski cebulą. Tak nadziane mięso zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Po 30 minutach zdejmujemy przykrywkę i pieczemy przez 2 godziny. Od czasu do czasu otwieramy piekarnik i polewamy mięso wytworzonym sosem.

Dodatek:

• 1,5 kg czerwonej kapusty
• kostka bulionu wołowego
• 2 łyżki octu winnego
• liść laurowy
• sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku

Kapustę myjemy i szatkujemy. W garnku gotujemy szklankę wody i dodajemy kostkę bulionową oraz liść laurowy. Do buliony partiami dokładamy modrą kapustę każdą warstwę przesypując odrobiną soli. Na koniec wszystko mieszamy i dolewamy ocet winny. Całość dusimy 20-30 minut.


ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY


Codziennie rano najświeższe informacje z Poznania i regionu na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto