Będzie ich bardzo wielu. Przyjadą prowadzić warsztaty, laboratoria smaku, zajęcia z dziećmi i dorosłymi. Odbędą się spotkania z nimi, ale też promocje ich książek. Bez tych specjalnych gości Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu nie byłby tak barwny.
Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu - Czytaj więcej!
Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu - Piotr Bikont
Jest dobrym duchem tego festiwalu. Bierze w nim udział od początku i zawsze też zasiada w kapitule oceniającej nalewki. Piotr Bikont, bo o nim mowa, to wybitny znawca i koneser kulinarny. Ma w swoim dorobku wiele książek kulinarnych, a do kolejnych się przymierza. Jedzenie to jego pasja, choć z zawodu jest reżyserem i przede wszystkim tym się zajmuje, to poszukiwanie kulinarnych korzeni fascynuje go coraz bardziej. Jego słowa, że nalewka to słońce zamknięte w butelce przyświecają konkursowi na Najlepszą Nalewkę.
Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu - Gieniu Mientkiewicz
To będzie niesamowite spotkanie miłośników serów z ich znawcą Gienem Mientkiewiczem. Prowadzący program Przez Dziurkę od Sera w Kuchni+, poszukiwacz i piewca polskich serów spotka się z wielbicielami dobrego sera w restauracji SPOT (Dolna Wilda 87) w piątek o godzinie 15.30. Spotkanie będzie miało charakter otwartej degustacji i minilaboratorium.
Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu - Paweł Laroch
Jego głos zna doskonale każdy, kto ogląda programy kulinarne w Kuchnia+, ale też sam prowadzi wiele z nich - Paweł Loroch, wytrawny smakosz, który świetnie potrafi opowiadać o jedzeniu nie tylko tym dzisiejszym, ale także tym sprzed wieków. Od trzech lat regularny gość festiwalu i członek Kapituły Dobrego Smaku Konkursu Polska Nalewka Roku.
Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu - Adam Chrząstowski
Adam Chrząstowski to prawdziwy autorytet wśród kucharzy. Prowadzi programy w Kuchnia+, ale też własną restaurację w Krakowie. Jego pomysły na kolejne niesamowite potrawy nigdy się nie wyczerpią.
Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu - Katia Roman-Trzaska
Tak jak w roku ubiegłym gościem festiwalu będzie także Katia Roman-Trzaska, założycielka Szkoły Gotowania Dla Dzieci "Little Chef". Dzieci ją uwielbiają i chętnie odkrywają z nią tajemnice kuchni i produktów.
Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu - Pisarze i krytycy
Nie zabranie także pisarzy i krytyków kulinarnych. Na Starym Rynku można spotkać autorkę książek kulinarnych Hannę Szymanderską. W tłumie przechadza się również Andrzej Fiedoruk, który w Poznaniu promuje swoją najnowszą książkę „Duch Puszczy a Szwendaczek. Bimber a destylat – sprawa polska!".
Skomentuj:
Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu gości znawców kuchni i znakomitych kucharzy
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?