Klienci, głównie firmy, np. z branży farmaceutycznej, już planują spotkania opłatkowe dla pracowników. Niektóre imprezy odbędą się już w pierwszych dniach grudnia.
- Powodzeniem cieszą się tradycyjne polskie potrawy, ale nie brak też klientów, którzy proszą o coś ekstra, np. jajka z kawiorem albo tatar z łososia - mówi pan Mariusz pracownik firmy kateringowej z Widzewa.
- Przygotowaliśmy gotowe zestawy złożone z dwunastu tradycyjnych potraw - zapewnia Paulina Gałęska, menedżer restauracji przy ul. Piotrkowskiej. - Imprezy firmowe odbywają się zwykle wczesnym popołudniem w siedzibie przedsiębiorstwa, dlatego nie tylko dostarczamy potrawy, ale również zajmujemy się przygotowaniem i wystrojem stołu. Nie brak też firm, które rezerwują nasz lokal na typowe wieczorne spotkanie opłatkowe kilka dni przed Wigilią.
W skład zestawu (w cenie 65 zł za osobę) wchodzi m.in.: zupa z suszonych borowików z łazankami albo barszcz czerwony z pierożkami grzybowymi, śledzie z jabłkami w śmietanie oraz z cebulą i w oliwie, pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp oraz kapusta z grochem.
- Klienci detaliczni zazwyczaj zamawiają konkretne potrawy z dowozem na 24 grudnia albo odbierają je osobiście kilka dni przed świętami - dodaje pani Paulina. - Kilogram smażonego karpia lub pierogów z kapustą i grzybami kosztuje 40 zł, za litr zupy z suszonych borowików (porcja wystarczy dla pięciu osób) trzeba zapłacić 30 zł, a za litr barszczyku 25 zł.
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?