(© by JohnSeb)

Bez czarny to niepozorna, ale cenna z punktu widzenia medycyny roślina. Poznaj jego prozdrowotne właściwości!

Doskonale zaopatrzone apteki to stosunkowo nowe zjawisko – przez tysiąclecia ludzkość musiała walczyć z chorobami za pomocą dostępnych jej roślin. Do najpopularniejszych „leków” należały owoce oraz kwiaty bzu czarnego, znanego również jako bez lekarski. W jaki sposób ta powszechnie dostępna roślina oddziałuje na organizm?

Wpływ bzu czarnego na zdrowie

Bez lekarski znalazł zastosowanie w leczeniu wspomagającym wielu dolegliwości oraz schorzeń z powodu zawartości cennych dla zdrowia substancji: soli mineralnych, witamin (C, A, B1 oraz B6), karotenoidów, olejków eterycznych, kwasów organicznych, garbników i flawonoidów. Substancje te występują w owocach i kwiatach bzu, dlatego to właśnie te części rośliny uchodzą za najbardziej wartościowe z medycznego punktu widzenia.

Jakie właściwości prozdrowotne ma bez czarny?
• Owoce bzu lekarskiego, dzięki zawartości pektyn, łagodzą migrenę i bóle miesiączkowe. Ponadto wykazują właściwości przeczyszczające.
• Kwiaty bzu czarnego działają moczopędnie, stąd ich zastosowanie w leczeniu obrzęków i nadciśnienia tętniczego krwi.
• Syrop lub napar z kwiatów bzu wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, łagodzi kaszel oraz katar, a także ma działanie napotne. Z tego powodu jest nieoceniony w walce z przeziębieniem.
• Napar z kory bzu oraz same owoce tej rośliny działają kojąco na owrzodzenia oraz wysypkę.

Co ciekawe, bez czarny, a dokładniej napar z jego liści, jest wykorzystywany w walce ze szkodnikami roślinnymi, takimi jak rolnice, bielinek kapustnik lub mszyce. Bez lekarski spełnia ważną rolę także w przemyśle spożywczym, sok z jego owoców jest bowiem naturalnym aromatem i barwnikiem.

Jak przygotować syrop z bzu czarnego?

Domowy syrop z bzu lekarskiego to idealne remedium na przeziębienie i naturalny sposób na wzmocnienie układu odpornościowego. Do przyrządzenia syropu potrzebne są następujące składniki:
• 2/3 szklanki owoców bzu czarnego,
• 3,5 szklanki wody,
• korzeń imbiru lub dwie łyżki stołowe suszonego imbiru,
• mała łyżeczka cynamonu w proszku,
• pół łyżeczki goździków,
• 1 szklanka miodu.

Do średniej wielkości garnka należy wlać wodę i dodać do niej owoce bzu lekarskiego, imbir, cynamon oraz goździki. Całość należy zagotować, a następnie przykryć garnek pokrywką i gotować mieszankę na wolnym ogniu przez 45-60 minut. W tym czasie objętość płynu powinna zmniejszyć się o niemal połowę. Gdy mieszanka będzie gotowa, należy odstawić ją, odczekać, aż lekko się wystudzi i przelać przez sitko do szklanego słoika lub miski. Resztki owoców bzu należy usunąć i poczekać, aż płyn uzyska letnią temperaturę. Wówczas należy dodać do niego szklankę miodu i dokładnie wymieszać. Gotowy syrop po całkowitym wystudzeniu należy przechowywać w lodówce.

Syrop z czarnego bzu można przyjmować profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności. Zalecaną dawką syropu dla dzieci jest 0,5-1 łyżeczka, natomiast dorośli mogą spożywać 0,5-1 łyżkę stołową domowego preparatu. W przypadku przeziębienia lub grypy częstotliwość przyjmowania syropu można zwiększyć – porcję zdrowego płynu należy spożywać co 2-3 godziny, aż do całkowitego ustąpienia objawów chorobowych.

Półki apteczne wręcz uginają się pod opakowaniami gotowych preparatów na wzmocnienie odporności. Przygotowanie domowego syropu może więc wydawać się całkowicie zbędne. Warto jednak uświadomić sobie, że naturalny syrop, wykonany własnoręcznie w domowym zaciszu to produkt, który z pewnością nie wywoła skutków ubocznych, a może znacząco poprawić funkcjonowanie organizmu dotkniętego infekcją górnych dróg oddechowych.


Wsparcie redakcyjne od:



Zdrowie

Komentarze (7)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

sosna (gość)

Bardzo dobrym rozwiązaniem na wzmocnienie odporność jest jeżówka purpurowa. Jeśli lubicie jej smak proponuję herbatkę a jeśli wolicie szybsze rozwiązanie, najlepiej sprawdza się kapsułki herbaya. Które mają odpowiednią dawkę, potrzebną do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Magdallena (gość)

Bez jest genialnym sprzymierzeńcem w walce o odporność. Tak samo dobry probiotyk potrafi zdziałać cuda. Myśmy się wspomagali acidolaciem podczas ostatniej infekcji i wiem, że dzięki temu szybciej pozbyliśmy się wirusa z organizmu. Lekarze, coraz częściej zalecają podawanie probiotyków alergikom i chorym dzieciom.

Jolka (gość) (Tamara)

Uwielbiam ten syrop. Już trzykrotnie uratował mnie przed poważniejszym leczeniem antybiotykiem. Wydaje mi się, że to przez swoje działanie przeciwzapalne. Co do bzu to akurat średnio za nim przepadam, choć moja mama sama go robi na zimowe niepogody. Wolę jeżówkę, lipę i maliny.

Jagoda (gość)

Ja kupuję czarny bez w sklepie ze zdrową żywnością. Polecam wam również jeżówkę i czystek. Dla wzmocnienia super sprawdza się również pyłek kwiatowy. A jeśli cebula, miód i lipa nie pomagają na kaszle to faktycznie syrop będzie najlepszym rozwiązaniem.

Tamara (gość)

Ja go robię sama od lat na jesień i zimę. Uważam, że jest skuteczny i naprawdę działa. Jest również dobry przy przeziębieniach, tak samo jak sok z malin lub czarnej porzeczki. Do tego przeciwzapalny fosidal na męczący kaszel i przeziebienie nie będzie takie groźne.

Olatia (gość)

Syrop z bzu robię od kilku lat i nie wzmacniam go żadnymi imbirami ,cynamonami ,tylko owoc woda cytryna i cukier do smaku . Dzieciaki uwielbiają go z gorącą herbatą w zimie bo znakomicie rozgrzewa i wzmacnia odporność .