W obrębie białek wyróżnia się białka proste i złożone. Te pierwsze składają się z samych aminokwasów, te drugie oprócz białek zawierają inne substancje. Do białek prostych zalicza się między innymi albuminy oraz globuliny. Natomiast do białek złożonych należą: metaloproteidy (białko + atom metalu), glikoproteidy (białko + cukry), lipoproteidy (białko + tłuszcze), nukleoproteidy (białko zasadowe + kwasy nukleinowe), fosfoproteidy (białko + 1% fosforu) oraz chromoproteiny (białko + barwnik).
20240417_Dawid_Wygas_Wizualizacja_stadionu_Rakowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?