BlogerChef: Internet od kuchni, kuchnia od internetu. W Gniewinie ruszają półfinały [ZDJĘCIA]

Paulina Rezmer

Stanęli przed wielkim wyzwaniem. Swoje przepisy publikowane w internecie muszą teraz przenieść do kuchni i pokazać, jak gotują na żywo, pod presją czasu i czujnym okiem jurorów. Półfinały BlogerChef ruszają pełną parą.

Prawdziwa ziemniaczana tortilla stworzona pod czujnym okiem Carlosa Gonzaleza-Tejery, zapiekanki z wszelkimi odmianami sera, sałatki... tak rozgrzewają się półfinaliści pierwszego w Polsce konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef

Hotel Mistral w Gniewinie na ten weekend zamienił się w prawdziwy raj dla blogerów kulinarnych. W tych samych murach, w których nocowała mistrzowska reprezentacja Hiszpanii w piłce nożnej, pasjonaci gotowania zmierzą się z nie lada wyzwaniem. Zanim jednak przestąpią do zadań wyznaczonych im w półfinale wezmą udział w warsztacie kulinarnym, którego tematem będzie właśnie kuchnia hiszpańska.

- Wybraliśmy to miejsce specjalnie, ze względu na to, że gościło mistrzów. Uczestnicy konkursu BlogerChef też są mistrzami w swoim fachu, wybraliśmy najlepszych z najlepszych - mówi organizatorka Katarzyna Szatkowska. - Kuchnia hiszpańska, choć wielu wydaje się prosta w przygotowaniu, wymaga wiele pracy.

- Trzeba pamiętać, że Hiszpanie celebrują gotowanie. To naród, który ceni sobie biesiadowanie, a wiadomo, że do tego potrzebna jest dobra kuchnia - uzupełnia Mirek Drewniak, juror BlogerChef i członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni. - To będzie dobra rozgrzewka przed samym półfinałem.

Jak zaznaczają organizatorzy, BlogerChef to przede wszystkim dobra zabawa i wspólna nauka. - Wszyscy mamy się od siebie uczyć, inspirować się wzajemnie i wynieść z konkursu nowe doświadczenia - podkreśla Marek Bielski, organizator, założyciel marki Doceń Polskie.

W półfinale będą oprócz smaku i sposobu przygotowania oceniane m.in. sposób serwowania posiłków, ich odpowiednia temperatura, a także higiena pracy. W regulaminie przewidziano też punkty ujemne, które jury może przyznać kucharzom utrudniającym pracę reszcie zespołu.

W półfinale każdy gotuje w wylosowanym przez siebie zespole. Każdy też pełni funkcję szefa kuchni. Półfinał składa się z czterech zadań, w których konkurują ze sobą dwa zespoły. W każdym z zadań członkowie wymieniają się losowo na stanowisku szefów. Taka formuła ma sprawdzić umiejętności uczestników w zarządzaniu zespołem, ale też zweryfikować kompetencje kulinarne poszczególnych zawodników.

Relacja na gorąco z pierwszego półfinału BlogerChef już dzisiaj!

CZYTAJ WIĘCEJ O KONKURSIE BLOGERCHEF

Twórz Nasze Miasto razem z nami. Pisz na poznan@naszemiasto.pl lub zostaw nam wiadomość na facebooku


ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY


Wideo

polecane: "Bez ściemy" o prawnikach

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3