Borówki w pyzdrskich lasach łatwo znaleźć. Rosną na małych krzaczkach pod sosnami, często w sąsiedztwie czarnych jagód. Właśnie zaczyna się sezon na te czerwone, cierpko-gorzkie owoce. I choć mamy już środek sierpnia nadal możemy cieszyć się obfitością jagód, na które sezon trwa od końca czerwca.
Zobacz: Letni urodzaj na targu
Borówki mają wiele właściwości leczniczych. Wykorzystuje się je przy kamicy nerkowej, w zakażeniach dróg moczowych - działają moczopędnie, dezynfekują, a także obniżają ciśnienie krwi. Ze względu na właściwości antybakteryjne borówki sprawdzają się również w schorzeniach układu pokarmowego. Wysoka zawartość garbików działa ściągająco, a kwas salicylowy łagodzi stany zapalne. Borówki obfitują w witaminę C wzmacniającą odporność i naczynia krwionośne.
Borówki w pyzdrskich lasach
Za stroną wege.qkiz.pl podajemy przepis na pyszny dżem z borówki czerwonej
Składniki na mały słoiczek:
1 szkl. borówki czerwonej
1/2 szkl. cukru
1 łyżka wody
Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy umyte owoce i cukier. Przykrywamy garnek i stawiamy na mały ogień na około 10 minut do momentu aż owoce zaczną pękać i puszczą sok. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy owoce przez kolejne 7-10 minut. W tym czasie mieszamy owoce. Jeśli zależy nam pozostawieniu w dżemie całych, okrągłych owoców (które mogą być później piękną ozdobą dania), w trakcie gotowania nie mieszamy owoców, a jedynie potrząsamy garnkiem.
Zgęstniały, jeszcze gorący dżem przelewamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i stawiamy na zakrętce do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?