Bulion z jajem. Mięso (wykorzystam je do drugiego dania) czyszczę, myję, wkładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę, dorzucam odrobinę cukru i umyty suszony grzybek. Gotuję pod przykryciem ok. półtorej godziny. Warzywa myję, obieram i płuczę, cebulę myję razem z łupiną. Obraną marchewkę i umytą cebulę (w łupinie) lekko obrumieniam nad ogniem. Do gotującej się zupy dodaję przygotowane warzywa, liść laurowy, ząbek czosnku, kawałek cielęciny i pieprz do smaku. Gotuję do miękkości i przecedzam przez sito. Białko lekko spieniam, dodaję do gorącego bulionu i razem mieszam. Podgrzewam na wolnym ogniu, a gdy piana się
zetnie, przecedzam przez sito wyłożone gazą. Przecedzony bulion przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Gorący bulion wlewam do filiżanek, wkładając do każdej porcji jedno surowe żółtko i na wierzch posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką. Bulion podaję z pasztecikiem lub słonymi paluszkami.
Na drugie danie przygotuję zrazy gotowane w jarzynach. Jak już wspomniałam, do tego dania wykorzystam gotowane mięso z bulionu. Po ugotowaniu bulionu, mięso porcjuję, wkładam z powrotem do pozostawionej część bulionu i przygotowuję sos. Mąkę rozprowadzam w zimnej wodzie, dodaję do potrawy i zagotowuję. Zrazy podaję z ziemniakami duszonymi i jarzynami pokrojonymi w kostkę, w których mięso było gotowane. Ziemniaki posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Bulion z jajem (na 4 osoby)
50 dag mięsa wołowego, 20 dag cielęciny z kością, suszony grzybek, pęczek włoszczyzny, 2 cebule, ząbek czosnku, liść laurowy, sól, pieprz i cukier do smaku, zielona pietruszka, 2 białka (do sklarowania), 4 żółtka.
Zrazy gotowane w jarzynach (na 4 osoby)
Mięso gotowane z bulionu, 3 dag mąki pszennej, sól i pieprz do smaku, zielona pietruszka.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?