W swojej wędrówce po Poznaniu zawitał na Stary Rynek, gdzie skusiła go Restauracja Ratuszova. I rzeczywiście dobrze trafił, bo to obecnie jeden z najlepszych lokali w mieście.
Zobacz też: Noc Restauracji w Poznaniu
- Zmieniliśmy sporo w ostatnim czasie - wyjaśnia Jarosław Przybylski, manager. - Przede wszystkim postawiliśmy na kuchnię, w której potrawy przygotowujemy z naturalnych, ekologicznych produktów. Staramy się także, by nasza obsługa była na wysokim poziomie.
Jak stwierdził Jarosław Przybylski nie będą odcinać kuponów po artykule w CNN. W czasie kiedy byliśmy w Ratuszovej, większość stolików zajęta była przez obcokrajowców.
Co ciekawe doceniona została także najmniejsza restauracji w Polsce, a jednocześnie absolutna perełka na mapie kulinarnej - Vine Brigde na Śródce. Kto był, wie, że są tam trzy stoliki, ale tak niesamowitych potraw, łącznie z pędrakami, podanymi w oryginalny sposób nie ma nigdzie. To prekursorzy jeżeli chodzi o food design, ale też Sun Bridge, czyli słoneczne gotowanie.
- Pochwaliliśmy się wyróżnieniem na Facebooku i tyle - mówi Jarosław Ludwicki, właściciel Vine Bridge. - Jak śpiewał Wojciech Młynarski po prostu "Róbmy swoje", a nasz szef kuchni Radosław Nejman dba , by klienci byli zaskakiwani czymś nowym i podanym w niecodzienny sposób.
Niewiele osób wie, że w Poznaniu jest wielu znakomitych szefów kuchni, wielokrotnych mistrzów Europy, multimedalistów, jeżeli chodzi o konkursy w Polsce. Fakt, że w świat poszła informacja, iż nasze miasto, ma wspominał kuchnię doskonale powinien wpłynąć na promocje Poznania. Okazuje się bowiem, że turystyka kulinarna to potężna gałąź turystyki na świcie.
Z relacji CNN widać także, jak różne mamy pojęcie o atrakcjach miasta od tego, co podoba się i cenią zagraniczni turyści. Zapewne niewielu wymieniłoby pomnik Enigmy przed Zamkiem, a to właśnie on zainteresował Roba Crossana.
Turystyka kulinarna staje się coraz popularniejsza w świecie
Poznańskie restauracje zostały odkryte podczas majowej Nocy Restauracji.
Krytycy kulinarni z największych polskich pism branżowych zostali zaproszeni do podróży po naszych restauracjach. Zaskoczeni byli poziomem szefów kuchni, tym, co widzieli w kartach, czego próbowali, różnorodnością i nowoczesnym podejeściem. Nagle okazało się, że jest nam czego zazdrościć, a wiele potrwa i produktów wprowadzamy pierwsi w Polsce.
Widzisz coś ciekawego, zaskakującego, dziwnego? Pisz na [email protected], dodaj swój artykuł lub zostaw nam wiadomość na facebooku
ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?