Trwają zbiory warzyw - kabaczków, cukinii, patisonów. Brakuje nam pomysłu co z nich zrobić? Polecam warzywa w sosie - na śniadanie lub kolację.

Cukinia, kabaczek, patison w sosie ogórkowo-paprykowym

1 kg cukinii, kabaczka lub patisony.
Warzywa obrać, pokroić w plastry grubości 5 mm, posypać przyprawami, odstawić.

Sos
1 słoik papryki konserwowej,
1 słoik ogórków konserwowych,
mały koncentrat pomidorowy,
keczup pikantny,
przyprawy do smaku - sól, pieprz, cukier

Paprykę i ogórki pokroić w paski. Do garnka wylać zalewę z papryki, dodać przecier pomidorowy, ogórki, paprykę zagotować - 3 minuty. Doprawić do smaku dodając keczup, przyprawy. Gdy nasz sos będzie zbyt gęsty dolać zalewę od ogórków. Całość ostudzić.

Ciasto naleśnikowe
3 jaja,
1 szklanka mąki,
mleko,
sól,
olej do smażenia.

Z mąki, jaj i mleka zrobić gęstsze cisto naleśnikowe. Warzywa moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. W naczyniu układać warstwami sos, usmażone warzywa. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos. Całość pozostawić na kilka godzin, żeby warzywa nabrały odpowiedniego smaku - przeszły sosem.
Polecam na śniadanie lub kolację. Smacznego!

Podzielcie się swoimi sprawdzonymi przepisami.
d.michalczak@glos.com

Mieszkańcy informują

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!