Pizza to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które obecnie cieszy się popularnością na całym świecie. Istnieją przypuszczenia, że pierwszą potrawę przypominającą pizzę stworzyli już starożytni Grecy. Miał to być placek posmarowany oliwą i posypany ziołami.
Pierwsza współczesna pizza powstała podobno w 1889 roku w Neapolu. Na cześć królowej Włoch Margherity, tamtejszy piekarz przygotował pizzę, której składnikami były pomidory, ser mozzarella i bazylia. Składniki te reprezentowały narodowe barwy Włoch. Pizzę nazwano od imienia królowej - margherita i do dziś jest to najbardziej popularny rodzaj pizzy.
Obecnie istnieje także wiele innych jej rodzajów. Jak twierdzi Damian, pracujący w pizzeri Pepe, największą popularnością cieszy się capriccosa, która zawiera sos, ser, szynkę, pieczarki i oregano.
- Osobiście polecałbym także pizze con carne oraz porco. Są mniej popularne, ale z pewnością równie pyszne- mówi Damian.
W Polsce przyjął się już zwyczaj, żeby pizze polewać sosem, najczęściej czosnkowym.
- Jest to praktykowane głównie w naszym kraju. Klienci z Japonii, Anglii czy nawet samych Włoch są zdziwieni tym zwyczajem, jednak jednocześnie przypadło im to do gustu- dowiadujemy się od Damiana.
Jaki jest sposób na doskonałą pizze?
Najważniejsze jest ciasto, którego receptura w każdej pizzeri jest tajemnicą. Liczy się także sos pomidorowy, przygotowywany codziennie ze świeżych pomidorów, a także dobry ser.
A jaka jest wasza ulubiona pizza?
Zobacz wszystkie zdjęcia - przejdź do galerii!
**
**
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?