Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzień wody 2015: Kranówkę w Poznaniu możesz pić bez obaw

KAS
Wodę z kranu można w Poznaniu pić bez obaw
Wodę z kranu można w Poznaniu pić bez obaw Sławomir Mielnik
22 marca na całym globie obchodzony jest Światowy Dzień Wody 2015. Z tej okazji sprawdziliśmy jakiej jakości woda płynie w poznańskich wodociągach i czy możemy ją pić bezkarnie

- Woda w Poznańskich kranach nadaje się do bezpośredniego spożycia - zapewniają specjaliści Aquanetu. Sprawdziliśmy, dlaczego tak się dzieje

Poznański System Wodociągowy to ponad 2 tysiące kilometrów (!) sieci wodociągowej. Tą drogą woda dociera do ponad 792 tysięcy osób w Poznaniu i i okolicznych gminach.

Dzień wody 2015 w Poznaniu. Czasy, w których woda z kranu była niesmaczna, należą do przeszłości

Woda, która płynie w naszych kranach pochodzi tylko i wyłącznie z wód podziemnych. Studnie te mają od kilkunastu do 100 metrów głębokości.

Woda stamtąd trafia do stacji uzdatniania wody, ale przepompowana przez naturalny filtr - czyli grubą warstwę piasków.

Zanim "przecieknie" w ten sposób ze studni spod Warty, mija nawet 30 dni.

Filtrowanie sprawia zaś, że woda staje się bogata wiele cennych pierwiastków - magnez, wapń, sód i potas. Te niechciane - żelazo i mangan - są usuwane w kolejnych etapach oczyszczania i dezynfekowania wody.Woda trafiająca do kranów mieszkańców Poznania i okolic jest dezynfekowana za pomocą: dwutlenku chloru w Mosinie, chloru gazowego w Poznaniu, a w ościennych gminach - podchlorynem sodu.

Ostateczny produkt, który trafia do naszych szklanek jest zdezynfekowany, napowietrzony i bogaty w składniki mineralne.

- Na przykład woda z ujęcia w Mosinie jest bardzo bogata w wapń i magnez - mówi Grzegorz Podolski z poznańskiego Aquanetu.

Poza tym w poznańskiej wodzie kranowej są fluorki, jest potas, selen i sód.

Woda, którą pijemy w Poznaniu jest naturalnie twarda. I to dobrze! To, że woda jest twarda oznacza, że zawiera po prostu większe ilości magnezu i wapnia. A im więcej tych związków, tym woda jest zdrowsza.

Zdaniem Grzegorza Podolskiego nie warto gotować naszej kranówki, jeśli chce się nią gasić pragnienie. Tracimy w ten sposób cenne mikroelementy.
Utracony w ten sposób wapń odkłada się ... w czajniku. I w ten sposób zamiast cennego mikroelementu w szklance, mamy osad w garnku lub czajniku...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto