Wigilijne menu według powszechnego przekonania powinno składać się z 12 dań, ale w tradycji chodzi głównie o składniki. Postne potrawy mają odwoływać się do tego, co przez cały rok dawniej zbierano, konserwowano, suszono i podawano na stoły.
Dawniej, gdy zima dawała poważnie popalić chodziło też o to, by pod koniec roku na uroczystą kolację podawać to, co najdłużej zachowało świeżość i składniki odżywcze. Dlatego na wigilijny stół powinny trafić głównie: ryba, orzechy, grzyby, miód, zboża w przetworzonej postaci, np. chleb, kasza, mak, owoce, dawniej suszone, dziś mogą być świeże, warzywa (dawniej najtrwalsze kapusta, cebula, buraki, fasola).
Rady:
1. Barszczu nie musisz podawać z uszkami. To regionalna tradycja. Jeśli zamierzasz serwować teżpierogi z kapustą i grzybami, barszcz możesz podać do nich. Zaoszczędzisz czas na robienie uszek. (Albo pieniądze).
2. Ryby dobrze jest piec lub dusić w lekkim sosie. Są znacznie zdrowsze i nie trzeba stać przy patelni! Co więcej, filety rybne, np. z dorsza albo łososia (zamiast ościstego karpia) wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. C na około 35-40 minut. Jedyne, co musicie zrobić, to przyprawić solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
3. Chcesz podać śledzie? Oto najprostszy sposób na ich przygotowanie:
2 duże płaty śledziowe w zalewie octowej
4-5 ogórków kiszonych
1 spora cebula
Sos majonezowo-jogurtowo-ziołowy
2 łyżki majonezu
4 łyżki gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany i natka pietruszki lub koperek (najlepiej świeże, ale suszone też będą dobre)
Pokrój płaty śledziowe i ogórki w niewielką kostkę. Cebulę drobno posiekaj i przelej wrzącą wodą. Połącz z sosem przygotowanym przez wymieszanie majonezu, jogurtu, musztardy i przypraw. (Przepis pochodzi ze strony: wkrainiesmaku.pl).
4. Zamiast kompotu z suszu, który na większość ludzi działa odpychająco podaj owoce. Są doskonałym deserem! Możesz przyrządzić sałatkę z cytrusów (pomarańczy, pomelo, grapefruitów) i bananów aromatyzowanych przyprawą piernikową! Stworzą świetny świąteczny klimat, a nie napracujesz się zbyt wiele. Dodatkowo rola dietetyczna cytrusów jest nie do przecenienia: aktywują przemianę materii i ułatwiają trawienie, gdyż pobudzają wydzielanie soków trawiennych.
5. Wykorzystaj modne przepisy na ciasteczka albo muffiny. Zamiast stać godiznami przy pieczeniu sernika, makowca i szarlotki zaserwuj ekspresowo przyrządzone muffiny (wykonanie większości z nich nie zajmuje więcej niż 45 minut). Możesz też pwykorzystać następujący przepis (wkrainiesmaku.pl):
Pierniczkowe cookies z suszonymi śliwkami i czekoladą
100 g masła
½ szklanki białego cukru
½ szklanki cukru Muscovado
1 jajko
1 szklanka mąki
¼ łyżeczki sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam Dr. Oetker’a)
ok. 10 suszonych śliwek
100 g ciemnej czekolady
Stop masło, dodaj oba cukry i czekoladę. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj, by powstała gładka jednorodna masa. Następnie połącz masę z suchymi składnikami: mąką, sodą i przyprawą do piernika. Na koniec dodaj pokrojone śliwki i kawałki czekolady. Poczekaj ok. 3-5 min by ciasto lekko stwardniało i było łatwiejsze w formowaniu. Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) 10-12 min. Wyciągnij ciastka w momencie gdy zaczną być chrupiące przy brzegach. W środku mogą wydawać się niedopieczone, ale muszą takie pozostać by utworzyły się na nich charakterystyczne spękania. Gotowe!
Czytaj też:
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?