Festiwal Dobrego Smaku kończy się w niedzielę, 16 sierpnia. Ostatni dzień wielkiej uczty na Starym Rynku to m.in. wybór Polskiej Nalewki Roku.

Jak co roku Kapituła Dobrego Smaku zgromadziła się, by zdegustować i ocenić nalewki. W tym roku do konkursu stanęło 67 trunków z całej Polski. Najlepszy okazał się Maciej Fik z Bydgoszczy, autor nalewki mirabelkowej. Drugie miejsce zajął Andrzej Kończal z Poznania, autor pigwówki z litworem. Trzecie miejsce zdobył Wojciech Suchanek z Węgierskie Górki za wytrawną nalewkę z czarnej porzeczki.

Ponadto przyznano dwa wyróżnienia. Pierwsze za nalewkę berberysową otrzymał Maciej Fik. Drugie Bartosz Pyszczak za nalewkę z rokitnika.

Do godziny 16 potrwają pokazy kulinarne w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku. Festiwal zamknie Dixie Company. Koncert na scenie festiwalowej o godz. 17.00.

Festiwal Dobrego Smaku 2015 w Poznaniu - Dzień Pierwszy [ZDJĘCIA]


Rozmaitości

Komentarze (1)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!