Wśród wystawców Jarmarku Dobrego Smaku nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków. Będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Mazur, sery zagrodowe z Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski, wysokiej jakości wędliny i wiele innych smakołyków z różnych regionów Polski.
W tym roku festiwalowa scena zacznie działać w czwartek, 14 sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji, prezentacje wyjątkowych produktów, oraz występy autorów programów kulinarnych.
ZOBACZ TAKŻE: Dzień pszczół w poznańskim Botaniku [ZDJĘCIA]
Festiwal to także konkursy. Ten najsłynniejszy to turniej Polska Nalewka Roku. Do udziału w nim szykują się nalewkarze z całej Polski, wydobywając z piwniczek co cenniejsze flaszki. To właśnie dzięki konkursowi Polska Nalewka Roku i podobnym wydarzeniom wróciła moda na te tradycyjnie polskie trunki. Co roku jury ocenić musi około stu nalewek.
- To niełatwa praca, ale ciąży na nas wielka odpowiedzialność wyłonienia prawdziwych talentów - mówi Piotr Bikont, przewodniczący kapituły.
Poznańscy i wielkopolscy restauratorzy zmierzą się w tym roku z golonką. W dotychczasowych potyczkach jurorzy festiwalu szukali m.in. najlepszych szarych kluch, kaczki po wielkopolsku, tatara i czerniny. W tym roku przyszła kolej na golonkę po poznańsku. Restauratorzy, którzy sztukę jej przygotowania opanowali do perfekcji, mogą już nadsyłać zgłoszenia.
Skomentuj:
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?