Mało kto jednak wie, że tradycje wyrobu musztardy i octu, na których dziś bazuje poznańska firma sięgają 1913 r. Z tego okresu nie pozostało niestety zbyt wiele historycznych świadectw, poza informacją, że fabryka musztardy mieściła się przy ul. Łacina.
Po wojnie, w 1947 roku powstał Pegaz. Choć dziś siedzibę ma tylko jedną (przy ul. Wołczyńskiej), pół wieku temu zakłady były rozmieszczone w kilku punktach miasta. Przy ul. Mostowej produkowano ocet, natomiast rozlewnia oranżad znajdowała się przy ul .Głównej.
Zobacz też: Neony nadal powstają w Poznaniu! [ZDJĘCIA]
W najlepszym dla siebie okresie producent musztardy posiadał nawet szkołę przyzakładową, w której kształcono przyszłych pracowników. To wtedy w zakładach produkowano owoce w alkoholu, Kruszon (koktajl alkoholowy), naboje do syfonu, Kordiał (nalewka). W latach dziewięćdziesiątych Pegaz stworzył także własną linię snaków paprykowych i bekonowych.
Majonez na święta
Olej, cukier, sól, musztarda, ocet, żółto w proszku – to składniki konieczne do wyprodukowania majonezu. Jak się go produkuje na masową skalę? – To nie jest skomplikowany proces. Produkcję można w zasadzie liczyć w minutach, ale trzeba pilnować, by wszystkie składniki miały do siebie zbliżoną temperaturę – tłumaczy Małgorzata Forysiak, szefowa produkcji w Pegazie.
W dwóch pomieszczeniach, gdzie trwa produkcja majonezu pracuje 5-6 osób. Dwie z nich zajmują się… zamykaniem słoików. – Średnio na jednej zmianie osoba tę czynność powtarza około 4 tysięcy razy – mówi Małgorzata Forysiak. Okres poprzedzający Wielkanoc jest wyjątkowo gorący, ponieważ produkcja majonezu zwiększa się aż czterokrotnie.
Kultowa stołowa
Musztarda jest zdecydowanie najbardziej rozpoznawalnym produktem Pegaza. Tylko jednego dnia z linii produkcyjnej potrafi zjechać aż 38 tysięcy słoików! – W stworzeniu musztardy kluczowa jest odpowiednia selekcja składników, najważniejszym z nich jest mączka gorczycy – tłumaczy Alina Sękowska, główny technolog i pełnomocnik ds. zarządzania jakością w Pegazie.
– Oprócz mączki potrzebne są jeszcze sól, cukier oraz mieszanka przypraw – dodaje. Najlepsza jakościowa gorczyca zbierana jest w woj. kujawsko-pomorskim. Gdy wszystkie składniki są już dokładnie wymieszane, musztarda przez tydzień powinna dojrzewać w specjalnych zbiornikach. – Ten proces może się także dokonać w słoikach – mówi Alina Sękowska.
Co ciekawe, jeszcze w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych termin przydatności musztardy liczony był na 6 tygodni. Dziś jest to około pół roku.
Co ma buk do octu?
Biorąc z półek sklepowych ocet, mało kto zastanawia się nad tym, jak on powstaje. Ten przezroczysty płyn z niewielką zawartością spirytusu nie wydaje się być efektem skomplikowanych procesów chemicznych i technologicznych. – Jest zdecydowanie odwrotnie – stwierdza Małgorzata Forysiak. I dodaje: - W porównaniu do musztardy i majonezu to produkcja octu jest najtrudniejsza.
Dlaczego? – Tu wszystko dokonuje się przy udziale mikroorganizmów. Ogromne ilości bakterii przerabiają spirytus na ocet, dlatego cały proces musi być cały czas monitorowany. Trzeba pilnować odpowiedniej temperatury, wilgotności powietrza – opowiada szefowa produkcji.
Wszystko odbywa się na hali, w której znajduje się kilka ogromnych beczek o pojemności od 40 do ponad 80 tys. litrów. Część z nich może mieć nawet 100 lat i wykonana jest z dębowych desek. To właśnie w nich dochodzi do procesu fermentacji, który mógłby wprowadzić niejedną osobę w konsternację: Na samym szczycie beczek ustawione są zraszacze, które powoli sączą spirytus na… kawałki bukowego drewna nasycone octem. – Tak dokonuje się utlenienie alkoholu – mówi szefowa produkcji w Pegazie.
Poznań jest jedynym miejscem w Wielkopolsce gdzie produkuje się ocet.
Widzisz coś ciekawego, zaskakującego, dziwnego? Pisz na [email protected], dodaj swój artykuł lub zostaw nam wiadomość na Facebooku
ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?