- Latte art to po prostu malowanie mlekiem na kawie - wyjaśnia Adam Musiatewicz, barista i narodowy koordynator Speciality Coffee Association of Europe, która organizuje zawody. - Każdy lubi obserwować to w kawiarni, a tak naprawdę sztuka ta nie jest tak trudna, żeby się jej nie nauczyć. Ale oczywiście wymaga dużej ilości ćwiczeń oraz przelania hektolitrów mleka i kawy, bo bariści wcale nie są superherosami.
Zobacz też: Poznań: Rozpoczęły się targi Polagra Food [ZDJĘCIA]
W mistrzostwach startuje szesnastu zawodników. Poniedziałek to dzień eliminacji. We wtorek zaplanowano finały - awansuje do nich sześciu baristów. Najlepszy pojedzie na mistrzostwa świata, które odbędą się w listopadzie w Korei.
Eliminacje składają się z dwóch części. W pierwszej, która trwa sześć minut zawodnicy za pomocą dwóch technik muszą stworzyć cztery kawy. Oceniają ich czterej sędziowie: główny, techniczny oraz dwaj sędziowie sensoryczno-wizualni.
- Ci ostatni sprawdzają m.in. balans pomiędzy mlekiem a kawą, bo barista nie może serwować mleka z kawą, tylko kawę z mlekiem - tłumaczy Adam Musiatewicz. - Utrudnieniem jest to, że zawodnik musi najpierw przedstawić zdjęcie wzoru, który zaprezentuje, a później dokładnie go powtórzyć. Chodzi o to, żeby sprawdzić, czy barista jest powtarzalny za barem.
Druga część to tzw. art bar. Tam w ciągu dziesięciu minut zawodnicy tworzą dowolny wzór i mogą przy tym stosować dowolne techniki.
- W małych filiżankach widać prawdziwą technikę baristów i niesamowite wzory, które potrafią narysować - mówi Adam Musietowicz.
Finały, w których zmierzą się najlepsi będzie można zobaczyć we wtorek. Początek już o godzinie 9. Mistrzostwa odbywają się w ramach Międzynarodowych Targów Gastronomii - Polagra Gastro 2012.
ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY
Codziennie rano najświeższe informacje z Poznania i regionu na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?