Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

ZSP nr 2: Uczennice na Azorach (FOTO)

Rafał Klepczarek
ZSP nr 2: Uczennice na Azorach. Pod koniec lutego rozpoczęła się kolejna przygoda uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Łowiczu z projektem Comenius pt. „Technologia żywności w Europie – różnice i podobieństwa”. Tym razem dwie uczennice: Kinga Bakalarska i Andżelika Kotlarska z klasy III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego wraz z nauczycielką języka angielskiego - Anną Tomczak, zgłębiały tajniki uprawy herbaty na wyspie Sao Miguel należącej do archipelagu azorskiego.

Azory to jedyne miejsce w Europie, w którym warunki klimatyczne pozwalają na uprawę tej rośliny. To właśnie herbata stanowiła temat przewodni spotkania partnerów projektu w Portugalii. Uczestnicy przedstawili proces produkcji i właściwości herbat uprawianych w ich krajach. Uczennice z Polski przedstawiły informacje na temat herbaty rumiankowej i miętowej, Francuzi – z lipy i pokrzywy, Grecy – z werbeny, Turcy omówili tradycję picia i parzenia herbaty, a Włosi zaś właściwości herbaty czarnej. Gospodarze przedstawili natomiast czarną herbatę uprawianą na ich wyspie – Pekoe.
Wycieczka do Ponta Delgada to ostatni wyjazd uczniów ponadgimnazjalnej dwójki w ramach programu Comenius. W kwietniu to do ZSP nr 2 zjadą się goście z Włoch, Turcji, Francji, Grecji i Portugalii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lowicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto