Gault&Millau 2018: Żółta czapka dla pierwszej restauracji sushi w Poznaniu [ZDJĘCIA]

Magdalena Baranowska-SzczepańskaZaktualizowano 
Gault&Millau 2018: Żółta czapka dla pierwszej restauracji sushi w Wielkopolsce Magdalena Baranowska-Szczepańska
Matii Sushi - pierwsza restauracja sushi w Poznaniu i Wielkopolsce otrzymała prestiżową żółtą czapkę Gault&Millau – wyróżnienie przyznawane przez krytyków kulinarnych.

Prestiżowy Żółty Przewodnik Gault&Millau jest kulinarną mapą świata, w Polsce ukazuje się od 4 lat. Trafiają do niego najlepsze restauracje wyróżniające się kulinarną kreatywnością, nowatorskim podejściem do smaku i unikalną atmosferą. Co roku anonimowi inspektorzy Gault&Millau odwiedzają ponad 1000 wybranych przez siebie miejsc w kraju, w którym ukazuje się przewodnik i oceniają je według ściśle określonych kryteriów.

W tym roku polscy i zagraniczni krytycy kulinarni Gault&Millau odwiedzili ponad 1000 restauracji.

- Wielkopolska jest jednym z regionów, gdzie gastronomia pięknie się rozwija i gdzie są naprawdę utalentowani szefowie kuchni – podkreśla Monika Bębnowska z Gault&Millau Polska. 

Matii Sushi jest pierwszą restauracją sushi w Wielkopolsce, która otrzymała prestiżową żółtą czapkę Gault&Milleu. Krytyków kulinarnych ujęło w Matii Sushi podejście do sztuki kulinarnej - na bazie nietypowych dla kuchni japońskiej składników restauracja tworzy nowe smakowe i wizualne połączenia Zachodu ze Wschodem, głęboko jednak zakorzenione w tradycji Kraju Kwitnącej Wiśni. Wrażenie zrobiła także na Gault&Millau oprawa wizualna dań.

- Bardzo się cieszymy, że nasza kuchnia została doceniona przez ekspertów. To prestiżowe wyróżnienie jest efektem ciężkiej pracy całego naszego zespołu – mówi Janusz Sępkowski, szef kuchni Matii Sushi. – W gotowanie wkładamy serca, bo to jest nasza pasja. Dobry smak – zarówno w dosłownym tego słowa znaczeniu, jak również na poziomie prezentacji wizualnej i wykonania dania – jest dla nas wartością nadrzędną – dodaje. 

Matii Sushi to japońska restauracja, która na kulinarnej mapie Poznania pojawiła się ponad 10 lat temu.

OBEJRZY TAKŻE: Dlaczego Warto jeść sushi?

Źródło: tvn

Sushi przygotowywane w restauracji doceniło japońskie stowarzyszenie sushi przyznając – jedyny uznawany i akceptowany na całym świecie - Certyfikat International Sushi Proficiency.

Żółty Przewodnik Gault&Millau stworzyli w 1965 r. Henri Gault i Christian Millau, dwaj francuscy dziennikarze kulinarni. Jego celem jest wyróżnienie najlepszych restauracji, które sztukę kulinarną uprawiają przez duże „S”. 

Obecnie przewodnik ukazuje się w 20 krajach na całym świecie, w Polsce – po raz 4. Co roku anonimowi inspektorzy
Gault&Millau odwiedzają ponad 1000 wybranych przez siebie miejsc w kraju, w którym ukazuje się przewodnik i oceniają je według ściśle określonych kryteriów.

Restauratorzy nie mają pojęcia, kiedy inspektorzy ich odwiedzają, kim są i co zamawiają. Wizyty te odbywają się w ścisłej tajemnicy, dzięki czemu eksperci z Gault&Millau są traktowani jak każdy inny gość lokalu. 

Restauracje są oceniane w skali od 1 do 20 punktów i mogą otrzymać od 1 do 5 żółtych czapek. Do przewodnika trafiają te, które doceniono co najmniej 10 punktami. Od liczby przyznanych punktów zależy, ile prestiżowych czapek zdobędzie restauracja (19-20 pkt. – 5 czapek, 17-18,5  pkt. – 4 czapki, 15-16,5 – 3 czapki, 13-14,5 – 2 czapki, 11-12 jedna czapka). Choć szczegółowe kryteria oceny znają jedynie krytycy kulinarni związani z przewodnikiem, to wiadomo, że punkty są przyznawane za jakość jedzenia, kreatywność, cenę dania, atmosferę czy serwis. 

Ponadto co roku Gault&Millau przyznaje nagrody w 5 kategoriach – Szef Kuchni Tradycyjnej, Młody Talent, Kobieta Szef, Szef Jutra oraz Szef Roku – na które czeka cała branża kulinarna. Tytuły te otrzymują wybitni szefowie kuchni, którzy wyznaczają trendy, są innowacyjni w podejściu do smaku i kompozycji składników. Znalezienie się w Żółtym Przewodniku jest ogromnym wyróżnieniem dla restauracji, zdobycie prestiżowych czapek oznacza kuchnię wybitną.

W wydaniu Gault&Millau Polska na 2018 rok znalazło się 580 restauracji i 160 produktów regionalnych. Wśród wyróżnionych jest 38 restauracji z Poznania, jednak Matii Sushi jest pierwszą i jedyną wyróżnioną restauracją sushi w Wielkopolsce. 

Wideo

Materiał oryginalny: Gault&Millau 2018: Żółta czapka dla pierwszej restauracji sushi w Poznaniu [ZDJĘCIA] - Poznań Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3