Nad narodowym mazurkiem pracuje 20 cukierników z sześciu różnych firm. Wypiek powstaje w cukierni Koperski na os. Przyjaźni. - Surowców w sumie było 540 kilogramów – mówi jej właściciel Piotr Koperski. Zużyto 1400 jajek, 200 kg cukru oraz 100 kg mąki. Największy Mazurek w Europie ma 7,2 m długości i 80 cm szerokości. Ciasto zostanie podzielone na 2,3 tys. porcji.
Stworzenie mazurka przyozdobionego biało-czerwoną pomadą zaproponował miesiąc temu wojewoda wielkopolski Piotr Florek. Przygotowania rozpoczęły się w czwartek. Uroczysta prezentacja odbędzie się podczas wojewódzkich obchodów Dnia Flagi 2 maja.
Więcej filmów w serwisie Głos.TV:
Żywa tańcząca flaga konińskich licealistów
Wmurowanie kamienia węgielnego pod budynek Sądu Okręgowego
Zespół Fontaine zaprasza na Artenalia
Maksym Chłań: Awans przyjdzie jeśli będziemy skoncentrowani
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?