Uwielbiam jajka faszerowane . W każdej odmianie . I na zimno i na ciepło. I w wersji podstawowej ( z koperkiem i obtaczane w bułce tartej ) i te luksusowe .To takie dyżurne danie imprezowe w mojej Rodzinie . A jak nie ma imprez ? To robimy sobie jaja bez imprezy .

Jajka faszerowane w panierce parmezanowej



Czas :30 minut

Składniki:
4 jajka
2 łyżki usiekanego koperku
1 łyżka majonezu
sól
pieprz mielony
utarty na drobno parmezan ( zmielone kawałki)
3 łyżki masła
8 vafelków Vafini *

Przygotowane
Jajka ugotować na twardo . Ostudzić w zimnej wodzie .
Obrać. Wyjąć jajka do miseczki .
Jajka rozdrobnić widelcem na miazgę . Dodać koperek, łyżkę parmezanu i majonez . Utrzeć farsz . Doprawić szczyptą soli i pieprzu .
Nałożyć farsz do wafelków Vafini .
Kłaść farszem na parmezan tak by się panierowały .
Smażyć na maśle na rumiano.
Podawać ciepłe natychmiast po usmażeniu bo wafelki miękkną.
Parmezan powinien utworzyć chrupką skorupkę

* Równie dobrze możemy nakładać farsz w skorupki jajek tak jak robimy normalnie faszerowane jajka .

** żółtka mają wkoło ciemną otoczkę co nie koniecznie powinno tak być - niestety gotowałam jaka wieczorem tak by były przygotowane na rano i bym rano robiła tylko farsz i pewnie mało , że gotowałam jaka za długo to potem jeszcze takie ugotowane leżał . No i rezultatem jest ,, sina obrączka " .Nie lubię tego bo brzydko wygląda ale trudno- czasem tak się zdarza.

źródło: kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

Wielkanoc

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!