Francja zakazała ostatnio supermarketom wyrzucania niesprzedanego jedzenia. Produkty z bliską datą przydatności do spożycia lub uszkodzonym opakowaniem będą musiały trafić do organizacji charytatywnych lub do rolników, którzy przerobią je na pasze albo kompost. Nowe przepisy wejdą w życie do lipca 2016 r.
Czy i w Polsce możliwe jest wprowadzenie takiego rozwiązania? Jak ograniczyć wyrzucanie jedzenia przez sklepy? O tym w "Dzień Dobry TVN" rozmawiały Magdalena Krajowska z Polskiego Banku Żywności oraz restauratorka Agnieszka Kręglicka.
Magdalena Krajowska: Jesteśmy tuż za Francją, jeśli chodzi o ilość żywności marnowanej
Co zrobić, żeby w restauracji nie pozostawało zbyt dużo żywności?
Magdalena Krajowska: Banki Żywności współpracują z tysiącami organizacji
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?