(© archiwum)

Nie sposób wyobrazić sobie życia bez soli, należy jednak pamiętać, że jej spożycie może mieć zgubne skutki dla zdrowia.

Sól pełni liczne funkcje w organizmie: reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, ma wpływ na ciśnienie krwi i oddziałuje na pH ustroju. Przy nadmiernym spożyciu ten ważny dodatek do żywności staje się jednak groźny dla zdrowia, przyczynia się bowiem do rozwoju nadciśnienia krwi oraz do wystąpienia udaru mózgu lub zawału mięśnia sercowego. Zbyt duża podaż soli powoduje również problemy z nerkami, dlatego warto zachować umiar w dosalaniu potraw, zwłaszcza że sól jest dodawana do wielu produktów spożywczych.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl


Wsparcie redakcyjne od:


Dieta i odżywianie

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!