(© 123rf)

Skrobia to element codziennego jadłospisu, ale nazwa ta pada stosunkowo rzadko. Co warto wiedzieć o skrobi?

Skrobia, czyli najważniejszy polisacharyd zapasowy występujący u roślin, to ważne źródło energii. Duże ilości skrobi znajdują się przede wszystkim w kolbach kukurydzy, bulwach ziemniaka i ziarnach zbóż, dlatego do pokarmów bogatych w ten związek należą ciastka, makarony, pieczywo i inne produkty zbożowe. Niedobór skrobi w diecie to ogromna rzadkość, zwłaszcza że żywność, która jej dostarcza, to zwykle podstawa jadłospisu przeciętnego Polaka.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl


Wsparcie redakcyjne od:


Dieta i odżywianie

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!