Najlepsi kucharze, wykwintne dania i ogrom emocji - to tylko niektóre elementy tegorocznego XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Kulinarnych – L’Art de la cuisine Martell. Areną zmagań mistrzów gotowania był średniowieczny Zamek Ryn.
O zwycięski tytuł walczyło 15 dwuosobowych drużyn z restauracji z całej Polski. Najlepsi okazali się kucharze z Poznania - Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Enjoy Platinum Palace Residence .
Najważniejszy składnik – wołowina
Zadaniem tegorocznej edycji konkursu było przygotowanie potrawy z wołowiną oraz wybór najlepiej komponującego się z nią wariantu koniaku Martell. Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka w ciągu 60 minut stworzyli danie składające się z rostbefu wędzonego w towarzystwie szpiku wołowego z konfiturą z cebuli oraz sosem z czerwonego wina.
Laureaci XIII Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Kulinarnych
1 miejsce: Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka, Restauracja Enjoy Platinum Palace Residence – Poznań
Rostbef wędzony oraz szpik wołowy z konfiturą z cebuli i sosem z czerwonego wina
2 miejsce: Filip Stępień i Dawid Ślęczka, Hotel Galaxy Restauracja Andromeda – Kraków
Ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre z skorzonery i szpiku
3 miejsce: Daniel Olas i Dawid Szkudlarek, Hotel Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy – Kołobrzeg
Stek z krzyżowej demi glace z krokietem ziemniaczanym, pietruszką oraz szpikiem smażonym z warzywami
Kaziuki już w niedzielę, 8 marca [PROGRAM, FILM]
Trener Wojciech Łobodziński mówi o sytuacji kadrowej Arki Gdynia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?