Na dzisiejszy obiad przygotuję w miarę tanie danie, którym z pewnością rodzina się naje, a co najważniejsze będzie im smakować. Zatem na pierwsze danie będzie kapuśniak z białej kapusty. Mięso myję, oddzielam od kości (mięso będzie mi potrzebne do drugiego dania). Kości płuczę, wkładam do garnka, zalewam zimną wodą, dorzucam ziele angielskie i liście laurowe i gotuję. Po 20 minutach dorzucam umytą, obraną, opłukaną i pokrojoną włoszczyznę wraz z obranymi, umytymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gdy wszystkie składniki już są miękkie przecedzam przez sito i do wywaru kładę drobno poszatkowaną kapustę. Po ugotowaniu łączę ją z jarzynami i przyprawiam do smaku.
Na drugie danie wykorzystam mięso zakupione do ugotowania zupy. Dzisiaj przygotuję gulasz wołowy z papryką. Umyte mięso kroję w drobną kostkę i smażę na smalcu na brązowy kolor, podlewam wodą i duszę pod przykryciem, aż będzie prawie miękkie. Następnie dodaję oczyszczoną, umytą i pokrojoną w paski paprykę, marchew oraz cebulę i dalej duszę, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na zakończenie doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną, szczyptą majeranku, kilkoma ząbkami czosnku i zaprawiam mąką z odrobiną wody, zagotowuję. Gulasz podaję z ziemniakami tłuczonymi.
Kapuśniak
z białej kapusty
(na 4 osoby)
50 dag wołowiny z kością (najlepiej antrykot), 50 dag kapusty białej, 30 dag ziemniaków, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól do smaku.
Gulasz wołowy
z papryką
(na 4 osoby)
50 dag wołowiny z kością (zakupiona na zupę), 4 papryki (czerwona i zielona), 4 małe cebule, 2 marchwie, smalec do smażenia, mąka pszenna, sól, pieprz, papryka mielona do smaku, szczypta majeranku, 4 ząbki czosnku.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?