(© Maciej Kulczyński)

Miłośnicy zdrowego odżywiania sceptycznie patrzą na czerwone butelki z keczupem. Niesłusznie – sos na bazie pomidorów to samo zdrowie!

Fińscy naukowcy udowodnili, że keczup to cenny dla zdrowia dodatek do potraw. Mimo iż na ogół jest spożywany z daniami typu fast food, ten gęsty, pomidorowy sos jest ważnym sprzymierzeńcem układu sercowo-naczyniowego. Jak wykazały badania, u osób, które dodają keczup do jedzenia każdego dnia, już po kilku tygodniach dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL. Spadek stężenia cholesterolu wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego, dlatego warto regularnie sięgać po butelkę z keczupem.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl


Wsparcie redakcyjne od:


Dieta i odżywianie

Komentarze (2)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

profimag@...

Zgadzam się jem keczup do prawie wszystkich dań, jest poprostu pyszny ale tylko Pudliszki albo Kotlin.