Kotlety mielone [PRZEPIS] z grzybów
Kotlety mielone [PRZEPIS] z grzybów: Składniki:
40 dag grzybów,
cebula,
olej,
czerstwa bułka,
mleko,
jajko,
sól, pieprz,
natka pietruszki
tarta bułka
Grzyby możemy wybrać dowolne, jednak w tym daniu najlepiej sprawdzą się borowiki, gąski lub podgrzybki. Natkę pietruszki można zastapić koperkiem, zależnie od upodobań.
Kotlety mielone [PRZEPIS] z grzybów: Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy, płuczemy, szatkujemy i podsmażamy z cebulą. Czerstwą bułkę moczymy w mleku, odciskamy i mielimy razem z usmażonymi grzybami i cebulą.
Do masy dodajemy jajko, sól, pieprz, natkę i mieszamy. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na silnie rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Kotlety mielone [PRZEPIS] z grzybów. Sprawdź też inne przepisy
Dla tych, którym smażone kotlety wydają się za tłuste, proponujemy wersję light. Kotlety mielone w cale nie muszą być ciężkie, chociaż teraz właściewa nazwa dla nich to pulpety :)
Otóż po uformowaniu z masy kulek (wielkości mandarynki) nie obtaczamy ich w bułce tartej, tylko od razu wrzucamy do gotującej się wody. Następnie nasze "kotlety mielone" gotujemy przez pk 20 minut od wypłynięcia. I mamy dietetyczne danie.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?