Drip, chemex, aeropress, syfon, co kryje się pod tymi tajemniczymi nazwami? To alternatywne metody parzenia kawy, za pomocą nowoczesnych, choć nieskomplikowanych urządzeń. Metody te prezentował w niedzielne popołudnie, w nowej kawiarence przy ul. Warownej, Michał Sowiński ze szczecińskiej firmy Qualia Caffe, zajmującej się ekskluzywnym cateringiem kawowym. Pan Michał jest finalistą mistrzostw Polski w Latte Art (malowaniu na kawie) oraz mistrzem Polski w niedawnych poznańskich zawodach w tej dziedzinie, La Marzocco Barista Challenge. Uczestników warsztatów zaskoczył kwaśny smak afrykańskiej kawy "Kenia", przygotowanej bez ciśnienia, cukru i mleka, stąd tytuł warsztatów "Krowy mają wolne".- Ma dużą dozę owocowości - mówił o kawie pan Michał.Przekazał też wiele praktycznych informacji, np. że zawartość kofeiny w kawie zwiększa się wraz z długością jej parzenia, że nie powinno się pić gorącej kawy, że kawę pije się tuż po zmieleniu, ale nie mieli zaraz po wypaleniu.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?