(© S.Seidler)

Dieta w chorobach układu krążenia pełni kluczową rolę, właściwie dobrany jadłospis może bowiem działać wspomagająco na proces leczenia. Jakie jest miejsce mięsa w diecie osób chorych na serce? Czy pacjenci powinni z niego zrezygnować?

Mięso to ważny element zdrowej diety, ale w przypadku schorzeń układu sercowo-naczyniowego konieczne jest zwykle zmodyfikowanie jego udziału w jadłospisie. Osoby dotknięte chorobami krążenia powinny zrezygnować z tłustych mięs i wędlin, by w ten sposób uniknąć niepotrzebnego wzrostu stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ponadto wskazane jest ograniczenie ilości tłuszczów używanych podczas przyrządzania potraw – zamiast smażyć mięso na patelni, można je upiec lub grillować. Najzdrowszym wyborem dla chorych na serce jest drób oraz chude partie wieprzowiny lub wołowiny.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl


Wsparcie redakcyjne od:


Zdrowie

Komentarze (1)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Anna Nugaj (gość)

Dieta dla serca jest bardzo ważna. Sama mam problemy z sercem i stosuję się do porad serwisu www.gramozycie.pl. Fajna sprawa, ciekawe informacje. Czy ktoś z was korzystał?