Tradycyjnie o godz. 12 w centrum zainteresowania turystów i poznaniaków na Starym Rynków będą Koziołki. „Święto Chleba” rozpocznie się tuż po hejnale. W ramach uroczystego otwarcia wręczone zostaną puchary.
W programie kilkugodzinnej imprezy zaplanowano występy artystyczne oraz konkursy wiedzy o Urzędzie Marszałkowskim (godz. 13.40), Powiecie Poznańskim (godz. 14.15) oraz piekarstwie (godz. 15). „Święto Chleba” zakończy się o godz. 17.30.
Zobacz także: Mięsny festiwal kulinarny wkrótce na Starym Rynku [WIDEO]
Poznaniacy będą mogli podziwiać pieczywo o różnych kształtach i smakach, a także próbować wypieków cukierniczych. Zanim jednak dojdzie do degustacji, pieczywo pobłogosławi ks. Tadeusz Magas.
- Mamy nadzieję, że uroczystość uświadomi, że chleb powszedni, jego smak i zapach to wynik bardzo ciężkiej i żmudnej pracy wielu ludzi związanych z poznańskim środowiskiem piekarzy – mówi Bożena Geneja z Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
Uroczystości „Święta Chleba” towarzyszą trzy przesłania: jest ono podstawowym pożywieniem i z tego tytułu należy mu się szacunek, po drugie praca piekarza nie jest rzeczą prostą, a po trzecie sztuka piekarska to zawód, do którego nauki młodych ludzi zachęca Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?