Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nasze kulinarne upodobania

Redakcja
Wszyscy lubimy polską kuchnię. Na zachodzie kraju zajadamy się także pizzą i makaronami oraz hamburgerami. Nie lubimy za to kuchni francuskiej.

Mieszkańcy województw zachodnich kochają polską kuchnię – ale nie najbardziej ze wszystkich Polaków. Zaledwie 40 proc. respondentów w województwach kujawsko-pomorskim, lubuskim i wielkopolskim wskazało lokale z kuchnią polską jako swoje ulubione, wynika z raportu Makro Cash & Carry.

Minimalnie mniej wskazań było tylko na wschodzie Polski, duzo więcej odpowiedzi wskazujących jako ulubioną kuchnię polską, było w w województwach południowych, północnych, a nawet centralnych.

Na zachodzie, poza naszymi narodowymi specjałami kulinarnymi - bigosem czy golonką - dużym zainteresowaniem cieszy się również kuchnia włoska, na którą wskazał co czwarty badany i amerykańska.

Jak pokazują wyniki, mieszkańcy województw zachodnich, nie przepadają za egzotycznymi smakami. Ponad 60 proc. badanych wskazała, że nigdy nie jada w lokalach z tego typu kuchnią. Pozostałe 40 proc. respondentów, spośród szerokiej oferty restauracji z kuchnią egzotyczną, najchętniej wybiera kuchnię arabską.

Lokale z jaką kuchnią są najczęściej wybierane przez mieszkańców poszczególnych województw.
Najbardziej popularne rodzaje kuchni egzotycznej wśród mieszkańców poszczególnych regionów.

Jak pokazuje raport Makro Cash & Carry, mieszkańcy województwa kujawsko – pomorskiego, lubuskiego oraz wielkopolskiego lubią jadać obiad poza domem. Jest to uwarunkowane nie tylko wygodą i oszczędnością czasu, ale również niechęcią do samodzielnego przygotowywania posiłków.  Trzecim najczęściej wskazywanym przez badanych powodem odwiedzania restauracji, jest chęć spotkania się ze znajomymi.

Powody, dla których mieszkańcy poszczególnych regionów Polski  jadają obiad poza domem.

Na decyzję o wyborze restauracji wśród mieszkańców zachodnich województw ma wpływ przede wszystkim lokalizacja.  Dopiero później zaś ceny dań i urozmaicone menu.

- W branży restauracyjnej chodzi głównie o lokalizację, lokalizację i jeszcze raz lokalizację. Jest to szczególnie widoczne w dużych miastach, gdzie restauracje zlokalizowane w centrum, blisko głównych miejskich deptaków są zawsze pełne klientów – podsumowuje Maurice Beursknes Menedżer Pionu Marketingu ds. Grupy Klientów HoReCa w Makro.

Na co mieszkańcy poszczególnych województw zwracają głównie uwagę przy wyborze restauracji?

A co Wy sądzicie o wynikach tych badań. Czy zamiłowanie do makaronów, pizz, hamburgerów i hot dogów jest wynikiem kulinarnych upodobań, czy też może to efekt zabiegania i jedzenia "na mieście" czegokolwiek - byleby szybko i tanio? Jakie są Wasze kulinarne smaki? Czekamy na Wasze komentarze.


17 lipca 2010, zbiórka 11.30-12.00
17 lipca - Tor Poznań
17, 18,



24, 25 lipca, Stary Rynek
od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto