18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku

Już sama z siebie zaczynam się podśmiewać jak robię kolejne pierogi z "dziwnym" farszem. A wszystko przez to, że tak lubię zmiany. Nudzą mnie znane i gotowane od lat potrawy.
 kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku

Zawsze lubiłam (jak i cała rodzina) pierogi. Robiłam je często i dużo (na 6 osób, a potem na jeszcze więcej bo przecież dzieci założyły własne rodziny i przybyły wnuki). Tradycyjnie z mięsem, kapustą i grzybami, serem, kaszą. Nie było czasu na eksperymenty. Zresztą przepisy musiały być sprawdzone bo ryzyko robienia 200 pierogów z nowym farszem jakoś nie bardzo mi się uśmiechało. Teraz gotuję dla 2 osób. Kleję 20 pierożków. Mogę więc zaryzykować. Jak nie będą smaczne to zjemy coś innego na obiad.

Czas: 45 minut

Składniki:
2/3 szklanki mąki + do podsypywania
1/3 szklanki wrzącej wody
1/2 szklanki mięsa gotowanego kurczaka z zupy
kawałek pietruszki z zupy *
kawałek selera z zupy*
1 ugotowany spory ziemniak
3 pełne łyżeczki tartego chrzanu
szczypta grubo mielonego pieprzu ( czarny lub kolorowy)
5 łyżek oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki soli

Przygotowane
Przygotować nadzienie do pierogów - robiąc puree z ziemniaka.
Zmielić w Rozdrabniaczu mięso z kurczaka, pietruszkę i seler.
Wymieszać puree z mięsem, warzywami i chrzanem . Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zrobić parzone ciasto na pierogi zalewając osoloną mąkę wrzątkiem .
Wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto dodając do niego pół łyżki oleju.
Wałkować ciasto na cienkie płaty. Wycinać szklaneczką krążki ( wyszło 20 pierożków).
Kłaść na każdym krążku farsz.
Zlepiać pierożki .
Układać na ściereczce - przykryć drugą lnianą ściereczką by pierożki nie obeschły.
Zagotować osoloną wodę z łyżka oleju.
Wrzucać pierogi i gotować 30 sekund od wypłynięcia.
Wyłowić łyżką cedzakową.
Zostawić by lekko ostygły.
Podsmażyć lekko rumieniąc na reszcie oleju.
Podałam z trzema surówkami pomidorami ze szczypiorkiem, sałatą polaną odrobiną jogurtu i kiszoną kapustą z olejem ( po odrobinie ).

*Pietruszki i selera powinno być połowę tego co mięsa.

** Uważam , że doskonałe były by takie pierogi gdyby zrobić je zupełnie bez mięsa zwiększając ilość białych warzyw z zupy i dodając drugiego ziemniaka. Można by je wtedy podawać jako dodatek do sztuki mięsa z rosołu , parzonej białej kiełbasy , lub samodzielne danie wegetariańskie z porcją surówek.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

09.05.2014, 20:22

zrobie w wersji wegetariańskiej :-) kocham pierogi z parzonego ciasta! dzieki za inspirację :-)

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3