To najważniejszy konkurs kulinarny w Polsce. Rozgrywany od 16 lat podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro dedykowany jest wyłącznie profesjonalistom – czynnym zawodowo kucharzom. Kulinarny Puchar Polski ma wyłonić najlepszego z najlepszych.
W tym roku w zawodach wystartuje aż 14 drużyn. Ich kapitanowie to laureaci starannie dobranych, cieszących się uznaniem konkursów kulinarnych. 27 września zawodnicy zmierzą się w konkurencji półfinałowej przygotowując deser na bazie bryndzy podhalańskiej i miodu z Sejneńszczyzny oraz przystawkę, w której obowiązkowo należy wykorzystać gołębia, oscypka, szalotkę i mrożoną wiśnię.
Targi Smaki Regionów w Poznaniu. Smakołyki z Polski i ze świata w jednym miejscu!
Najlepsze drużyny przejdą do finału, który zostanie rozegrany następnego dnia. Tu poziom trudności będzie znacznie wyższy, a zawodnicy będą musieli w ciągu dwóch godzin zaserwować danie główne,
w którym obowiązkowymi składnikami są miecznik, homar, suska sechlońska oraz nalewka polska.
Uczestników konkursu będzie oceniać doborowe Jury składające się z autorytetów środowiska gastronomii w Polsce i na świecie. W tym roku jako jurorzy półfinału wystąpią Stefan Birek, Sebastian Krauzowicz, Tomasz Purol, Jarosław Walczyk czy Bożena Sikoń-Wojtal. W Jury finału KPP zasiądą natomiast znani z ubiegłorocznej edycji Wynand Vogel i Gabriela Berechet. Razem z nimi finałowe dania będą oceniać również Silvia Castano, Carlos Madeira, Per Mundrap i Georg Wallig, a nad technicznymi aspektami rywalizacji czuwać będą z kolei Szymon Szlendak i Wojciech Harapkiewicz. Obradom Jury zarówno półfinałowego, jak i finałowego będzie przewodniczył Jean Bos, Prezes Stowarzyszenie Euro Toques Polska. – komentuje Agnieszka Glamowski, Koordynator konkursu.
To właśnie dzięki tej skrupulatnej budowie składu sędziowskiego konkurs zyskał ogromną renomę wśród kucharzy, a tytuł „Najlepszego z najlepszych” przyznawany zwycięzcy stanowi o jego kunszcie, doskonałej znajomości technik kulinarnych i ogromnej kreatywności.
W konkursie Wielkopolskę będą reprezentować Paweł Salamon ze Smolarnia Hotel & Restaurant
w Trzciance, Paweł Wojtysiak z Hotel Park w Poznaniu, Bartosz Fabiś z Restauracji NIFTY No.20. Hotel Puro
w Poznaniu, Paweł Kubera z Restauracji Figa w Plewiskach oraz Emil Klimas z poznańskiej Cuciny.
Kulinarny Puchar Polski: półfinał odbędzie się 27 września od godz. 10.00, finał 28 września od godz. 10.00.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?