Możliwości degustowania na Polagrze nie brakowało Możliwości degustowania na Polagrze nie brakowało

Możliwości degustowania na Polagrze nie brakowało (© Waldemar Wylegalski)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Otwarte wczoraj targi Polagra Food, choć są imprezą kierowaną do profesjonalistów, to także raj dla smakoszy. Wystawcy prezentują tysiące produktów spożywczych – część dobrze znanych, ze stałą pozycją na rynku, część takich, które dopiero co opuściły fabryczne laboratoria.

Odwiedzający targi będą pierwszymi, którzy będą mogli przekonać się czy ich smak pozwala mieć nadzieję na rynkowy sukces.
Ekspozycja samych produktów spożywczych została podzielona na dwa salony: Salon Wyrobów Spożywczych i Napojów oraz Salon Win i Alkoholi. Pierwszy z nich skupia producentów wyrobów piekarskich, cukierniczych, mleczarskich, wędliniarzy, importerów bakalii, producentów grzybów, ryb i przetworów rybnych, a także parafarmaceutyków i dodatków do żywności oraz napojów bezalkoholowych.

Amatorzy czegoś mocniejszego mają okazję zapoznać się z najnowszą ofertą w Salonie Win i Alkoholi.
Cała ekspozycja już pierwszego dnia cieszyła się sporym zainteresowaniem. Dziś prym będą wiedli rzeźnicy i wędliniarze. Spotkają się na jubileuszowym, XV forum branży i tradycyjnie już wyłonią spośród siebie mistrzów nad mistrzami. Rozstrzygnięty zostanie konkurs na najlepszego producenta wędlin, najlepszy wyrób wędliniarski w ocenie konsumentów, najlepsze mięso kulinarne, najlepszy wyrób drobiarski oraz najlepsze mięso w wyrobach gotowych. Wędliniarze będą współzawodniczyć też w układaniu najpiękniejszych pater, tak by produkty na nich były ucztą nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka.

W czym wybierać mają też łasuchy. Piekarze, cukiernicy, karmelarze i lodziarze na swoich stoiskach proponują do degustacji kilkadziesiąt rodzajów pieczywa (między innymi chleb piwny czy wzbogacany kwasami omega-3), słone i słodkie ciastka i ciasteczka, nadziewane rozmaitymi farszami ciasta francuskie czy swojskie półkruche, a także – co jest atrakcją zwłaszcza dla gości spoza Wielkopolski – rogale marcińskie. Dziś od godziny 10 do 16 Piotr i Przemysław Koperscy będą piekli na oczach zwiedzających cechowy chleb św. Anny, bułeczki, a także marcińskie rogale.

Miłośników tradycji na pewno zadowolą „Smaki Regionów” od wschodu na zachód, od Tatr po Bałtyk. Można skosztować ciast, serów, wędlin, nalewek, soków, pierogów klusek, kołdunów. Najlepsze dostaną tytuł „Perły 2009”.

Wiadomości Poznań, Wydarzenia Poznań

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!