Czy można cieszyć się z końca wakacji? Oczywiście! Wraz z jesienią zaczyna się przecież długo wyczekiwany sezon na grzybobranie. Czas odprężających spacerów po lesie w poszukiwaniu smakowitych okazów to nie tylko odpoczynek, ale i wielka radość, po powrocie do domu z koszem pełnym trofeów. Po owocnych wędrówkach chętnie poświęcamy czas na przygotowywanie smakowitych dań z wykorzystaniem naszych zbiorów. Spędzanie tych chwil z bliskimi w pachnącej grzybami kuchni to chwila pełna wspomnień z dzieciństwa. Warto kontynuować tę tradycję. W przyrządzaniu pysznych potraw z ulubionych grzybów pomogą nam produkty WINIARY, dzięki którym z łatwością przywołamy smaki i aromaty domowej spiżarni naszych babć i mam!

Kosz pełen grzybów zachęca do kulinarnych eksperymentów w kuchni. Na szczęście jesienne przysmaki mają wiele różnych zastosowań – warto wykorzystać pełny wachlarz sposobów, na które można je przygotować i zaskoczyć bliskich pyszną, grzybową ucztą! Kulinarnych inspiracji dostarczą produkty WINIARY, z którymi nawet dobrze znana potrawa będzie miała zupełnie inny, wyrazisty charakter.

Na początek – zupa!
Proponujemy pyszną borowikową z klopsikami. Aby w prosty sposób przyrządzić aromatyczną zupę, która przypomni rodzinną atmosferę niedzielnego obiadu, wykorzystajmy Zupę borowikową Jak u Mamy WINIARY. Zupa borowikowa z klopsikami doskonale smakuje podana z tostami z pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa z masłem.

Potrzebne składniki:
Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY, posiekana natka pietruszki (1 łyżka), mięso udowe z indyka (150 g), bułka tarta (1 łyżka), jajko (1 sztuka), masło (1 łyżka), sól, pieprz(do smaku)

Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w kostkę, następnie zmiksuj lub zmiel w maszynce do mięsa, dodaj jajko, bułkę tartą i masło. Później dobrze wyrób lub zmiksuj razem wszystkie składniki i dopraw je solą i pieprzem. Z tak przygotowanego mięsa uformuj 4 klopsiki i gotuj je w posolonej wodzie około 10 minut. Zawartość opakowania Zupy borowikowej Jak u Mamy WINIARY dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody, następnie postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zupę podawaj z klopsikami, posypaną natką pietruszki.

Takie proste w przygotowaniu i pełne składników odżywczych danie jest idealnym pomysłem na ciepły posiłek w ciągu jesiennego dnia. Przygotowując aromatyczną borowikową, na pewno zadbamy o podniebienia nawet najbardziej wymagającego amatora leśnych przysmaków.

Kasza pęczak z suszonymi grzybami
Grzyby idealnie nadają się również, jako składnik dań z kaszą w roli głównej. Polecamy niezwykle modny w ostatnim czasie pęczak, gotowany w aromatycznym Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, z cudownie maślanymi grzybkami. To połączenie równie proste, co idealne! Dodatek świeżej natki pietruszki doda daniu lekkości i sprawi, że kasza z grzybami będzie nie tylko doskonałym pomysłem na jesienny obiad czy kolację, ale także piękną dekoracją naszego stołu.

Potrzebne składniki:
Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY (1 kostka), kasza pęczak
(400 g), suszone grzyby (100 g), cebula (4 sztuki), natka pietruszki (1 pęczek), masło
(75 g), sól, pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:
Kaszę pęczak ugotuj w Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY z dodatkiem 50 g masła. Grzyby zalej wrzątkiem, a kiedy zmiękną pokrój je w paski. Cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmaż z grzybami na pozostałym maśle i wymieszaj tak przygotowane składniki z ugotowaną kaszą. Całość dopraw solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną masła, gdyby kasza była za sucha. Podawaj z dużą ilością natki pietruszki.

Kasza pęczak z suszonymi grzybami to doskonała propozycja dla ceniących tradycyjną kuchnię w urozmaiconej formie. Największą frajdę sprawi nam przyrządzanie potrawy z dodatkiemwłasnoręcznie zebranychwcześniej i ususzonych grzybów. Smacznego!

Wykorzystaj sezon na grzyby i ciesz się smakiem leśnych zbiorów z marką WINIARY! Po więcej inspiracji na pomysłowe dania do jesiennego menu zapraszamy na www.winiary.pl.

Życie i styl

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!