Historia tej popularnej potrawy jest równie skomplikowana, jak jej prawidłowe przygotowanie. Ten kulinarny wynalazek niektórzy przypisują starożytnym Grekom, a nawet Egipcjanom. Jednak tak naprawdę najbardziej znana jest historia oryginalnej włoskiej Margherity. W 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka, na której cześć miejscowy piekarz przygotował specjalną potrawę. Pizza nazwana jej imieniem obłożona została pomidorami, mozzarellą i bazylią, co miało symbolizować narodowe kolory Włoch.
Obecnie coraz mniej wagi przykłada się do oryginalnych receptur i świeżych składników. Teraz restauratorzy stawiają głównie na szybkość podania posiłku i dużą ilość składników. Jednak na szczęście nie wszystkie.
Jedną z tradycyjnych włoskich restauracji jest lokal Da Luigi, którą prowadzi pochodzący z Rzymu – Sebastiani Luigiano. - We Włoszech pracowałem przez wiele lat jako cukiernik, jednak tak naprawdę moim największym marzeniem od zawsze było zostać prawdziwym kucharzem. – wyjaśnia kucharz i właściciel lokalu. - Kuchnia to moja pasja i postanowiłem spełnić moje marzenie w Polsce, zakładając włoską restaurację.
To właśnie on zdecydował się nam zdradzić oryginalny przepis na prawdziwą włoską pizzę i mało tego… przygotował ją specjalnie dla nas na żywo. Oczywiście największym sekretem i jednocześnie gwarancją sukcesu jest idealne ciasto.
- Ciasto do pizzy powinno przeleżeć w lodówce co najmniej 3-4 godziny – wyjaśnia Włoch. - Polacy robią strasznie grube ciasto i dają bardzo dużo okładu, a oryginalna pizza włoska powinna być cieniutka i chrupiąca.
Najważniejsze informacje z Poznania - zamów nasz newsletter
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?