Poznań: W czwartek obchodzimy światowy dzień pizzy [ZDJĘCIA]

Pizzę w Poznaniu można zjeść praktycznie na każdym rogu, jednak mało kto wie, że niektóre z pizzerii prowadzone są przez rodowitych Włochów. Właściciel jednej z nich zdradził nam sekret prawdziwej włoskiej pizzy.

Historia tej popularnej potrawy jest równie skomplikowana, jak jej prawidłowe przygotowanie. Ten kulinarny wynalazek niektórzy przypisują starożytnym Grekom, a nawet Egipcjanom. Jednak tak naprawdę najbardziej znana jest historia oryginalnej włoskiej Margherity. W 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka, na której cześć miejscowy piekarz przygotował specjalną potrawę. Pizza nazwana jej imieniem obłożona została pomidorami, mozzarellą i bazylią, co miało symbolizować narodowe kolory Włoch.

Obecnie coraz mniej wagi przykłada się do oryginalnych receptur i świeżych składników. Teraz restauratorzy stawiają głównie na szybkość podania posiłku i dużą ilość składników. Jednak na szczęście nie wszystkie.

Jedną z tradycyjnych włoskich restauracji jest lokal Da Luigi, którą prowadzi pochodzący z Rzymu – Sebastiani Luigiano. - We Włoszech pracowałem przez wiele lat jako cukiernik, jednak tak naprawdę moim największym marzeniem od zawsze było zostać prawdziwym kucharzem. – wyjaśnia kucharz i właściciel lokalu. - Kuchnia to moja pasja i postanowiłem spełnić moje marzenie w Polsce, zakładając włoską restaurację.

To właśnie on zdecydował się nam zdradzić oryginalny przepis na prawdziwą włoską pizzę i mało tego… przygotował ją specjalnie dla nas na żywo. Oczywiście największym sekretem i jednocześnie gwarancją sukcesu jest idealne ciasto.
- Ciasto do pizzy powinno przeleżeć w lodówce co najmniej 3-4 godziny – wyjaśnia Włoch. - Polacy robią strasznie grube ciasto i dają bardzo dużo okładu, a oryginalna pizza włoska powinna być cieniutka i chrupiąca.

Więcej fimów serwisu Głos.TV

Najważniejsze informacje z Poznania - zamów nasz newsletter

Kuba Błoszyk

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

09.02.2012, 21:09

polski Internet - byle nawrzucać... najwspanialsza, najsmaczniejsza pizza i to jest fakt!

09.02.2012, 20:29

"Ani zatem piśmiennictwo, ani marketing na wysokim poziomie" tu za to piśmiennictwo na wysokim poziomie. Żenada ...

09.02.2012, 20:10

niech tam już zostanie na zawsze :D albo nakarmcie nią teletubisie ;) pizza z telepizzy jest nie do jedzenia! nieświeże składniki!

09.02.2012, 20:08

@ "autor" Gdybyś był autorem, podpisałbyś się z imienia i nazwiska :) A skoro będzie filmik, to czytelników nie należy traktować jak idiotów, tylko o tym poinformować- tym bardziej zwiększyłbyś odwiedzalność strony. Ani zatem piśmiennictwo, ani marketing na wysokim poziomie. Pozdrawiam

09.02.2012, 17:57

no i co ciast ma leżeć w lodówce min 3h, to jest sekret????
W telepizzy leżało i po 3 dni w lodówce to włoska pizza się chowa.

09.02.2012, 16:46

Otóż to, jaka płaca taka praca... Wielu jest takich, co by napisało coś lepszego, ale za darmo umarło!

09.02.2012, 16:43

Lada chwila będzie filmik, na którym Pan Sebastiani pokaże jak robi swoją pizze i opowie o swoich tajnikach:) Nie opisywalem wiec tego wszystkiego w tekscie skoro bedziecie mogli to uslyszec i zobaczyc... Jednak nie wszystko da sie zrobic od razu wiec najpierw poszedl tekst, a za jakis czas bedzie film:) Mimo to dziekuje za slowa krytyki i niezmiernie się ciesze, że sa osoby ktore pisza znakomite teksty:) trzymam kciuki za Twoja karierę:)

09.02.2012, 16:18

Niech mi dadza kase, to zrobie lepszy artykul bez problemu. Szacunek bylby gdyby ten artykul byl bogatszy w tresc i solidniejszy. Serio. Niewiele trzeba zeby sie zebrac w sobie i zrobic cos porzadniejszego, bo ten jest po prostu na odwal - nie podoba Ci sie, ze mam swoje zdanie?

09.02.2012, 15:36

znalazła się znawczyni... napisz lepszy tekst... i nie przechwalaj się tak! trochę pokory i szacunku do ludzkiej pracy!!!!

09.02.2012, 15:15

jak ktoś pisze dobre artykuły, to raczej nie ten adres... polecam New York Timesa. trochę inny poziom

09.02.2012, 15:15

Przez to artykul rozczarowal wlasnie - czytamy, nabieramy sie na ich teksty i pozniej rzadziej zagladamy, bo wiemy czego sie mozna spodziewac. Naprawde kiepska robota... myslalem ze bedzie tu cos Oryginalnego, ciekawego - a to wszystko juz chyba dziecko wie :( Na co ja liczylem!

09.02.2012, 15:12

ps blad sie wkradl: "ale nie twierdze ze nie znam tez innych pizzerii ktorych smak pizzy zabija." Znaczy tyle, ze nie tylko wloska pizza jest idealna ;)

09.02.2012, 15:09

Nie podobal mi sie ten artykul - jest o niczym. Kazdy artykul o pizzy jest taki sam, myslalam ze skoro macie sie czym pochwalic w Poznaniu (pizzeria prowadzona przez Wlocha), to ze bedzie troche wysilku wlozonego w ten temat, a artykul krociutki - jakby przelotem zrobiony, od niechcenia. Wszyscy Wlosi wiedza, ze ich ciasto jest miara sukcesu, ze TYLKO ONI potrafia zrobic sukcesywnie idealna pizze. :P Cos takiego. Anyway, liczylam, ze bedzie jakis filmik - a tymczasem sa zdjecia.
Fatalnie, ze pokazano piec w ktorym wypiekana jest pizza. Znajomy Wloch, kiedy mu pokazalam, ze robimy w tego typu piekarnikach spial sie i zrobil awanturę. Coz, rozumiem go, ale rozumiem tez ze nia kazda pizzeria moze sobie pozwolic na prawdziwy piec rozpalany do ogromnej temperatury po to, zeby pizze wyjac po naprawde super-krotkim czasie czyli tak, jak to powinno byc robione. Ciasto w Da Luigi jest smaczne, lubie ich pizze, ale nie twierdze ze znam tez inne pizzerie ktorych smak pizzy zabija.

Artykul slaby, przykro mi.

09.02.2012, 15:04

@ john: choć wysoce niesatysfakcjonujące, nie oczekiwałeś chyba, że otrzymasz przepis? Śródtytuł ma byc lotny, by ludzie czytali. Tak niestety "dziennikarstwo" dziś wygląda. "sekret" jest w tekście. Czytaj uważnie. vide: "Oczywiście największym sekretem i jednocześnie gwarancją sukcesu jest idealne ciasto. "

09.02.2012, 14:44

To w koncu zdradzil ten przepis, czy nie? Nic z tego artykulu nie wynika...

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3