Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznaniacy wygrali ogólnopolski konkurs kulinarny [ZDJĘCIA]

RED
Poznaniacy wygrali XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Kulinarnych
Poznaniacy wygrali XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Kulinarnych mat. prasowy
Poznaniacy wygrali ogólnopolski konkurs kulinarny. O laur zwycięstwa na zamku w Rynie rywalizowało 15 dwuosobowych drużyn, reprezentujących restauracje z całej Polski.

Tegoroczną edycję Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Kulinarnych wygrali Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Enjoy Platinum Palace Residence w Poznaniu. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders, a imprezę tradycyjnie już poprowadzili Karol Okrasa oraz Dariusz Maląg.

Zobacz też: Mikołaj Rej o wielkopolskiej szynce złotnickiej w TVN

- Dzięki konkursom takim jak ten, mamy możliwość poznania i odkrycia młodych talentów gastronomicznych. Dodatkowo L’Art de la cuisine Martell zaliczany jest do grona konkursów wchodzących
w skład Kulinarnego Pucharu Polski, co czyni go bardzo prestiżowym. – komentuje Dariusz Struciński

Jednym z zadań, jakie organizatorzy konkursu postawili przed kucharzami było przygotowanie potrawy z wołowiną. Jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka oraz Jarosława Walczyka oceniało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika.

Kucharze - jak informują organizatorzy konkursu - wzbili się na wyżyny swoich umiejętności. Wśród nagrodzonych potraw znalazły się takie smakołyki jak ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre ze skorzonery i szpiku.

Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka w godzinę stworzyli danie składające się z rostbefu wędzonego
i szpiku wołowego z konfiturą z cebuli wraz z sosem z czerwonego wina. Wołowina oraz dodatki zostały podkreślone głębokim, aksamitnym smakiem koniaku.

Laureaci konkursu:
1. miejsce: Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka, Restauracja Enjoy Platinum Palace Residence – Poznań
Rostbef wędzony oraz szpik wołowy z konfiturą z cebuli i sosem z czerwonego wina;

2. miejsce: Filip Stępień i Dawid Ślęczka, Hotel Galaxy Restauracja Andromeda – Kraków
Ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre z skorzonery i szpiku;

3. miejsce: Daniel Olas i Dawid Szkudlarek, Hotel Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy – Kołobrzeg
Stek z krzyżowej demi glace z krokietem ziemniaczanym, pietruszką oraz szpikiem smażonym z warzywami. 

Ogólnopolski Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell organizuje Grupa Anders przy merytorycznej wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Jury konkursu zasiadają: Andrzej Bałdyga, Paweł Oszczyk, Adam Chrząstowski, Jarosław Walczyk, Marek Widomski, Tomasz Deker, Grzegorz Labuda, Krzysztof Szulborski, Grzegorz Kazubski, Jarosław Uściński, Aleksandra Sowa.

Jury Gwiazd tworzą: Bogdan Kalus, Jarosław Kowalski, Andrzej Szumowski, Rafał Jemielita 

Skomentuj:

Poznaniacy wygrali ogólnopolski konkurs kulinarny [ZDJĘCIA]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto