Poznaniacy wygrali ogólnopolski konkurs kulinarny [ZDJĘCIA]

REDZaktualizowano 
Poznaniacy wygrali XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Kulinarnych mat. prasowy
Poznaniacy wygrali ogólnopolski konkurs kulinarny. O laur zwycięstwa na zamku w Rynie rywalizowało 15 dwuosobowych drużyn, reprezentujących restauracje z całej Polski.

Tegoroczną edycję Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Kulinarnych wygrali Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Enjoy Platinum Palace Residence w Poznaniu. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders, a imprezę tradycyjnie już poprowadzili Karol Okrasa oraz Dariusz Maląg.

Zobacz też: Mikołaj Rej o wielkopolskiej szynce złotnickiej w TVN

- Dzięki konkursom takim jak ten, mamy możliwość poznania i odkrycia młodych talentów gastronomicznych. Dodatkowo L’Art de la cuisine Martell zaliczany jest do grona konkursów wchodzących
w skład Kulinarnego Pucharu Polski, co czyni go bardzo prestiżowym. – komentuje Dariusz Struciński

Jednym z zadań, jakie organizatorzy konkursu postawili przed kucharzami było przygotowanie potrawy z wołowiną. Jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka oraz Jarosława Walczyka oceniało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika.

Kucharze - jak informują organizatorzy konkursu - wzbili się na wyżyny swoich umiejętności. Wśród nagrodzonych potraw znalazły się takie smakołyki jak ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre ze skorzonery i szpiku.

Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka w godzinę stworzyli danie składające się z rostbefu wędzonego
i szpiku wołowego z konfiturą z cebuli wraz z sosem z czerwonego wina. Wołowina oraz dodatki zostały podkreślone głębokim, aksamitnym smakiem koniaku.

Laureaci konkursu:
1. miejsce: Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka, Restauracja Enjoy Platinum Palace Residence – Poznań
Rostbef wędzony oraz szpik wołowy z konfiturą z cebuli i sosem z czerwonego wina;

2. miejsce: Filip Stępień i Dawid Ślęczka, Hotel Galaxy Restauracja Andromeda – Kraków
Ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre z skorzonery i szpiku;

3. miejsce: Daniel Olas i Dawid Szkudlarek, Hotel Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy – Kołobrzeg
Stek z krzyżowej demi glace z krokietem ziemniaczanym, pietruszką oraz szpikiem smażonym z warzywami. 

Ogólnopolski Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell organizuje Grupa Anders przy merytorycznej wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Jury konkursu zasiadają: Andrzej Bałdyga, Paweł Oszczyk, Adam Chrząstowski, Jarosław Walczyk, Marek Widomski, Tomasz Deker, Grzegorz Labuda, Krzysztof Szulborski, Grzegorz Kazubski, Jarosław Uściński, Aleksandra Sowa.

Jury Gwiazd tworzą: Bogdan Kalus, Jarosław Kowalski, Andrzej Szumowski, Rafał Jemielita 

Skomentuj:

Poznaniacy wygrali ogólnopolski konkurs kulinarny [ZDJĘCIA]

polecane: FLESZ: Umacnia się rynek pracownika. Oto zawody najbardziej pożądane.

Wideo

Materiał oryginalny: Poznaniacy wygrali ogólnopolski konkurs kulinarny [ZDJĘCIA] - Poznań Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3