Tegoroczną edycję Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Kulinarnych wygrali Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Enjoy Platinum Palace Residence w Poznaniu. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders, a imprezę tradycyjnie już poprowadzili Karol Okrasa oraz Dariusz Maląg.
Zobacz też: Mikołaj Rej o wielkopolskiej szynce złotnickiej w TVN
- Dzięki konkursom takim jak ten, mamy możliwość poznania i odkrycia młodych talentów gastronomicznych. Dodatkowo L’Art de la cuisine Martell zaliczany jest do grona konkursów wchodzących
w skład Kulinarnego Pucharu Polski, co czyni go bardzo prestiżowym. – komentuje Dariusz Struciński
Jednym z zadań, jakie organizatorzy konkursu postawili przed kucharzami było przygotowanie potrawy z wołowiną. Jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka oraz Jarosława Walczyka oceniało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika.
Kucharze - jak informują organizatorzy konkursu - wzbili się na wyżyny swoich umiejętności. Wśród nagrodzonych potraw znalazły się takie smakołyki jak ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre ze skorzonery i szpiku.
Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka w godzinę stworzyli danie składające się z rostbefu wędzonego
i szpiku wołowego z konfiturą z cebuli wraz z sosem z czerwonego wina. Wołowina oraz dodatki zostały podkreślone głębokim, aksamitnym smakiem koniaku.
Laureaci konkursu:
1. miejsce: Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka, Restauracja Enjoy Platinum Palace Residence – Poznań
Rostbef wędzony oraz szpik wołowy z konfiturą z cebuli i sosem z czerwonego wina;
2. miejsce: Filip Stępień i Dawid Ślęczka, Hotel Galaxy Restauracja Andromeda – Kraków
Ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre z skorzonery i szpiku;
3. miejsce: Daniel Olas i Dawid Szkudlarek, Hotel Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy – Kołobrzeg
Stek z krzyżowej demi glace z krokietem ziemniaczanym, pietruszką oraz szpikiem smażonym z warzywami.
Ogólnopolski Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell organizuje Grupa Anders przy merytorycznej wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Jury konkursu zasiadają: Andrzej Bałdyga, Paweł Oszczyk, Adam Chrząstowski, Jarosław Walczyk, Marek Widomski, Tomasz Deker, Grzegorz Labuda, Krzysztof Szulborski, Grzegorz Kazubski, Jarosław Uściński, Aleksandra Sowa.
Jury Gwiazd tworzą: Bogdan Kalus, Jarosław Kowalski, Andrzej Szumowski, Rafał Jemielita
Skomentuj:
Poznaniacy wygrali ogólnopolski konkurs kulinarny [ZDJĘCIA]
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?