Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Wielkanoc: Baba, żur i biała kiełbasa [SPRAWDŹ]

KAS

Babka wielkanocna
Składniki na 2 babki:
- 1 kg mąki tortowej (odsypać jedną szklankę i dodać szklankę krupczatki)
- 60 g świeżych drożdży
- 10 żółtek
- około pół litra mleka
- 20 dag stopionego masła
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 3 ugotowane ziemniaki
- około 200 g cukru pudru
- starta skórka z cytrusów
- kieliszek alkoholu (np. rum)
- rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
- pół małej łyżeczki soli

wykonanie
Zrobić rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wystudzony tłuszcz.

Foremki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto (powinno stanowić mniej niż połowę foremki) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 35 minut w temperaturze 160º (do "suchego patyczka"). 
Sprawdź też jak kupić dobrze dobre jajka na Wielkanoc
Babka wielkanocna Składniki na 2 babki: - 1 kg mąki tortowej (odsypać jedną szklankę i dodać szklankę krupczatki) - 60 g świeżych drożdży - 10 żółtek - około pół litra mleka - 20 dag stopionego masła - pół szklanki oleju słonecznikowego - 3 ugotowane ziemniaki - około 200 g cukru pudru - starta skórka z cytrusów - kieliszek alkoholu (np. rum) - rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa - pół małej łyżeczki soli wykonanie Zrobić rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wystudzony tłuszcz. Foremki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto (powinno stanowić mniej niż połowę foremki) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 35 minut w temperaturze 160º (do "suchego patyczka"). Sprawdź też jak kupić dobrze dobre jajka na Wielkanoc Wojciech Matusik
Przepisy na Wielkanoc. Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na najbardziej popularne świąteczne potrawy - kliknijcie w galerię i sprawdźcie, jak ugotować żur, upiec babę wielkanocną i przyrządzić białą kiełbasę.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto