Przepisy na Wielkanoc: Poznańscy blogerzy polecają [ZDJĘCIA]

PREZaktualizowano 
Przepisy na Wielkanoc: Sprawdźcie, jak szybko przygotować oryginalne wielkanocne dania.

Jajka faszerowane z nutą żurku
Potrzebujesz:
6 jajek
100 g szynki
50 g kiełków brokuła
2 łyżki majonezu light
1 łyżka gęstego jogurtu
2-3 łyżeczki przyprawy do żurku i barszczu białego
świeży szczypiorek

Jajka ugotuj na twardo. Z czterech odetnij górną część i wydrąż żółtko. Następnie posiekaj żółtko razem z pozostałymi jajkami. Dodaj kiełki.

Majonez wymieszaj z jogurtem oraz przyprawą do żurku i barszczu białego, a następnie połącz z jajkami i kiełkami. Umieść pastę w wydrążonych jajkach, tworząc na górze kopułkę. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!

Jajka faszerowane z brokułami
Potrzebujesz:

1/2 małego brokuła
4 jajka ugotowane na twardo
1 mała cebula lub połowa większej
2 łyżki majonezu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Brokuł podziel na różyczki i podgotuj do miękkości. Kiedy ostygnie posiekaj. Posiekaj też cebulę, ugotowane jajko. Pozostałe jajka podziel na pół, wydrąż żółtka, które dodasz do pozostałych składników. Wmieszaj majonez, dopraw do smaku i umieść w wydrążonych jajkach. Gotowe!

Przepisy pochodzą z bloga W Krainie Smaku

Ekspresowy mazurek dla spóźnialskich
Potrzebujesz:

1 paczka okrągłych wafli tortowych
puszka masy krówkowej (kajmak)
1,5 opakowania (ok.400g) kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutelli

Na środku ułóż czekoladowe jajko. Pierwszy wafel ułóż na desce do krojenia lub tortownicy, posmaruj kremem czekoladowym, przełóż kolejnym waflem i posmaruj masą kajmakową. I tak dalej, aż do wyczerpania zapasów wafli. Ostatni pozostaw czysty. Całość przełóż czymś ciężkim i zostaw na kilka godzin. Następnie ozdób górę według własnego uznania. Mogą to być suszone owoce, polewa albo kolorowa posypka.

Przepis pochodzi z bloga W Kuchni Karmel-itki

Hot Cross buns, czyli anglosaskie bułeczki z krzyżykiem
Potrzebujesz:

1 szklanka mleka
50 g drożdży
½ szklanki cukru
3.5 szklanki mąki
1 laska wanilii
2 jajka
4 łyżki oleju
150 g suszonej żurawiny
cukier puder

Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, suszoną żurawinę oraz pozostały cukier. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Przetnij laskę wanilii wzdłuż. Wyskrob nożem ziarenka i dodaj do pozostałych składników. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h.

Podziel na 8-10 części. Uformuj okrągłe bułeczki. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem. Piecz w 200°C ok. 10 min. Po wystudzeniu bułeczek przygotuj gęsty lukier z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody lub soku z cytryny. Rozprowadź na bułeczkach, tak aby utworzył się krzyż.

Przepis pochodzi z bloga W Krainie Smaku

Batoniki karmelowe z czekoladą:
Potrzebujesz

Kruche ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
100 g masła
1/4 szklanki cukru
1 żółtko

Wierzch: 1/2 – 3/4 puszki masy kajmakowej o smaku advocata (resztę można wykorzystać np. do naleśników)
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Kruchy spód: Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę i cukier. Dodaj żółtko i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Wyklej ciastem blaszkę o wymiarach 20×20 cm. Piecz w 180 st. C. ok. 15 min. Po wystudzeniu wyłóż na ciasto masę kajmakową. Wylej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Podawaj gdy stężeje.

polecane: FLESZ: 10 matek, które zmieniły świat

Wideo

Materiał oryginalny: Przepisy na Wielkanoc: Poznańscy blogerzy polecają [ZDJĘCIA] - Poznań Nasze Miasto

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3