Jajka faszerowane z nutą żurku
Potrzebujesz:
6 jajek
100 g szynki
50 g kiełków brokuła
2 łyżki majonezu light
1 łyżka gęstego jogurtu
2-3 łyżeczki przyprawy do żurku i barszczu białego
świeży szczypiorek
Jajka ugotuj na twardo. Z czterech odetnij górną część i wydrąż żółtko. Następnie posiekaj żółtko razem z pozostałymi jajkami. Dodaj kiełki.
Majonez wymieszaj z jogurtem oraz przyprawą do żurku i barszczu białego, a następnie połącz z jajkami i kiełkami. Umieść pastę w wydrążonych jajkach, tworząc na górze kopułkę. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!
Jajka faszerowane z brokułami
Potrzebujesz:
1/2 małego brokuła
4 jajka ugotowane na twardo
1 mała cebula lub połowa większej
2 łyżki majonezu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Brokuł podziel na różyczki i podgotuj do miękkości. Kiedy ostygnie posiekaj. Posiekaj też cebulę, ugotowane jajko. Pozostałe jajka podziel na pół, wydrąż żółtka, które dodasz do pozostałych składników. Wmieszaj majonez, dopraw do smaku i umieść w wydrążonych jajkach. Gotowe!
Przepisy pochodzą z bloga W Krainie Smaku
Ekspresowy mazurek dla spóźnialskich
Potrzebujesz:
1 paczka okrągłych wafli tortowych
puszka masy krówkowej (kajmak)
1,5 opakowania (ok.400g) kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutelli
Na środku ułóż czekoladowe jajko. Pierwszy wafel ułóż na desce do krojenia lub tortownicy, posmaruj kremem czekoladowym, przełóż kolejnym waflem i posmaruj masą kajmakową. I tak dalej, aż do wyczerpania zapasów wafli. Ostatni pozostaw czysty. Całość przełóż czymś ciężkim i zostaw na kilka godzin. Następnie ozdób górę według własnego uznania. Mogą to być suszone owoce, polewa albo kolorowa posypka.
Przepis pochodzi z bloga W Kuchni Karmel-itki
Hot Cross buns, czyli anglosaskie bułeczki z krzyżykiem
Potrzebujesz:
1 szklanka mleka
50 g drożdży
½ szklanki cukru
3.5 szklanki mąki
1 laska wanilii
2 jajka
4 łyżki oleju
150 g suszonej żurawiny
cukier puder
Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, suszoną żurawinę oraz pozostały cukier. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Przetnij laskę wanilii wzdłuż. Wyskrob nożem ziarenka i dodaj do pozostałych składników. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h.
Podziel na 8-10 części. Uformuj okrągłe bułeczki. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem. Piecz w 200°C ok. 10 min. Po wystudzeniu bułeczek przygotuj gęsty lukier z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody lub soku z cytryny. Rozprowadź na bułeczkach, tak aby utworzył się krzyż.
Przepis pochodzi z bloga W Krainie Smaku
Batoniki karmelowe z czekoladą:
Potrzebujesz
Kruche ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
100 g masła
1/4 szklanki cukru
1 żółtko
Wierzch: 1/2 – 3/4 puszki masy kajmakowej o smaku advocata (resztę można wykorzystać np. do naleśników)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Kruchy spód: Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę i cukier. Dodaj żółtko i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Wyklej ciastem blaszkę o wymiarach 20×20 cm. Piecz w 180 st. C. ok. 15 min. Po wystudzeniu wyłóż na ciasto masę kajmakową. Wylej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Podawaj gdy stężeje.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?