Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy poznańskich szefów kuchni na Wigilię

PLOT,WAK
Poznanska Lokalna Organizacja Turystyczna
Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna wraz z szefami kuchni poznańskich restauracji przygotowała folder z dwunastoma daniami, które każdy może przygotować we własnej kuchni.

Swoje przepisy na wigilijne potrawy udostępnili:
Dominik Brodziak z Platinum Palace Residence, reprezentant Polski w konkursie Bocuse d'Or Europe 2008, zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski 2011, juror konkursów kulinarnych;
Robert Echaust z restauracji Platinum (Platinum Palace Residence), zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski 2011;
Błazej Gruszczynski z Restauracji Vine Bridge, Kulinarne odkrycie roku 2011 magazynu „Kuchnia”;
Rafał Jelewski z Restauracji Brovaria, finalista Bocuse d'Or Lyon 2011, juror konkursów kulinarnych;
Michał Majewski z Restauracji TASTE_it (HOT_elarnia);
Radosław Nejman z Restauracji Dark Restaurant; Kulinarne odkrycie roku 2011 magazynu „Kuchnia”;
Tomasz Różanski z Restauracji Mosaica (Hotel IBB Andersia), zwycięzca konkursu sieci Hoteli Accor na propozycje menu „Cztery Pory Roku”, juror konkursów kulinarnych;
Paweł Rozmiarek z Restauracji Brovaria, zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski w 2004 i 2009 roku, juror konkursów kulinarnych;
Rafał Soroczynski z Restauracji Vigo (Hotel NH Poznan),
Krystian Szopka z restauracja Fusion w Hotelu Sheraton Poznań, juror konkursów kulinarnych
Tomasz Tyl z Gospody Pod Koziołkami;
Wojciech Wiciak z Restauracji Brasserie de l'Opera z (Hotel Mercure Poznan), zdobywca „Perły 2009” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”,

Zobacz też: Wigilijna kolacja powinna być lekkostrawna

Z lektury świątecznego folderu, w postaci pliku pdf, zamieszczonego na stronie Lokalnej Poznańskiej Organizacji Turystycznej, dowiedzieć się można, w jaki sposób przyrządzić:
- śledzia z galaretką ogórkową i pieczonymi burakami,
- łazanki z redukcją z barszczu,
- pieczony filet z sandacza z musem z białych szparagów i szałwii podany na grillowanym owocu kaki,
- pieczony filet z sandacza z musem z białych szparagów i szałwii podany na grillowanym owocu kaki,
- pierogi z ziołową kaszą gryczana i czosnkiem oraz pierogi z borowikami,
- krem z wędzonych śliwek,
- dorsza z kapustą z grzybami,
- sandacza na solirodzie,
- terrinę ze śledzia bałtyckiego z konfiturą z czerwonej cebuli i zielonym jabłkiem aromatyzowanym calvadosem,
- pieczonego jesiotra z orzechową panierka, makaronem soba oraz sosem z raków i porą,
- strudla pieczonego z dorszem i warzywami podanego z sosem szczawiowym holenderskim i kremowymi ziemniakami
- bigos rybny.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]

Najważniejsze informacje z Poznania - zamów nasz newsletter

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto