Pyry, gzik i rogale świętomarcińskie. Kuchnia z Wielkopolski kusi smakami

Piotr Bera, PREZaktualizowano 
Muzeum Rogalowe Poznania
Jak smakuje Wielkopolska, czym pachnie Poznań, co poznaniacy jedzą podczas niedzielnego obiadu? Zapraszamy Was w kulinarną podróż po Polsce. I do udziału w naszym konkursie. Smacznego.

Pyry zdominowały ten rejon Polski dopiero w XIX wieku, ale na stałe zakorzeniły się w świadomości Wielkopolan.
- Poznań kojarzony jest przede wszystkim z pyrami - tłumaczy Mateusz Mikuła, szef kuchni z restauracji Zagroda Bamberska, która oferuje tradycyjne potrawy z Wielkopolski. - Nie zapominajmy jeszcze o pieczonej kaczce z majerankiem i jabłkami. To klasyczny niedzielny obiad.

Obowiązkowo do kaczki trzeba podać pyzy. Popularne kluski na parze w zestawie ze wspomnianą kaczką oraz modrą kapustą nadal królują na stołach podczas uroczystych posiłków. Polska kuchnia jest ciężkostrawna, ale dzięki świeżym ziołom, smakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Jedną z lekkich potraw jest znany w całej Polsce gzik, goszczący na większości wielkopolskich stołów.

- Pyry z gzikiem, czyli biały ser z cebulką, szczypiorkiem i śmietaną i ziemniaczkami w mundurkach, to najpopularniejszy postny obiad. Do tego można jeszcze dodać czerninę, czyli zupę na bazie rosołu i krwi z kaczki lub kury. Wiele osób odstrasza jej widok, ale tej krwi w ogóle nie czuć - dodaje Mikuła.

Kuchnia warszawska to kulinarny tygiel, którego nie można zaszufladkować

Będąc w Poznaniu koniecznie trzeba spróbować szarych kluch na bazie surowych ziemniaków. Do tej listy warto dodać jeszcze ślepe ryby (postna zupa ziemniaczana, bez ryb) oraz rumpuć - zupę na bazie kapusty.

Nie tylko rogale
- Rogal świętomarciński jest chroniony i uwielbia go większość poznaniaków. Legenda mówi, że rozdawano je ubogim po niedzielnej mszy, 11 listopada. Tego dnia obchodzimy imieniny św. Marcina, który jest patronem cukierników - podkreśla Tomasz Deker, poznaniak tworzący w Sopocie ekskluzywne wyroby cukiernicze i czekoladowe.

Dawniej „Marcinek” musiał ważyć ćwierć kilograma. Prawdziwy rogal ma biały mak, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe. - Kiedyś pracowałem w małej cukierni i w listopadzie sprzedawaliśmy 5-7 ton rogali. Każdy poznaniak musi zjeść ich kilka, więc łączną wagę można liczyć w setkach ton - dodaje Deker.

Mniejszą popularnością cieszy się ciastko brzdąc - kostka kremowa z gotowaną bitą śmietaną i czekoladą. Nie zrobił takiej kariery jak andrut kaliski - wafel wpisany na listę chronionych produktów regionalnych. - Wielu Polaków próbowało drożdżówek z makiem, na które mówimy u nas szneki. Obecność maku to naleciałość z zaboru niemieckiego - mówi Deker.

KONKURS

Przyślij swój przepis i wygraj telefon! Lubicie gotować? Macie ulubione potrawy? Weźcie udział w konkursie na autorski przepis na danie z Waszego województwa.

Przepis prześlijcie na adres: kulinarnie@naszemiasto.pl do 22.10 do godz. 23.59, w tytule e-maila wpiszcie „Smaki regionu”. Do wygrania są trzy telefony Nokia Lumia 535. Więcej szczegółów na kulinarnie.naszemiasto.pl. Przepisy znajdziecie na kulinarnie.naszemiasto.pl, a restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną na PizzaPortal.pl.

Przyślij swój autorski przepis i wygraj telefon! [konkurs NaM]

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Pyry, gzik i rogale świętomarcińskie. Kuchnia z Wielkopolski kusi smakami - Poznań Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3