Ona - absolwentka UEP, on - student Politechniki Poznańskiej. Razem postanowili założyć start-up, który pomaga pogodzić brak czasu i miłość do gotowania. Tak powstał QK with me.

QK with me - skąd się wziął?


QK with me to nowy poznański start-up, który powstał na fali mody na zdrowe, świadome odżywianie i jest pomocą dla tych, którzy nie mają czasu na planowanie posiłków i samodzielne przyrządzanie zbilansowanych dań.

- Chciałam zjeść zdrowy, tani i smaczny obiad i nie tracić czasu na długie szykowanie posiłku i nie marnować jedzenia (to odwieczny problem, gdy gotuje się tylko dla siebie). Wpadłam do sklepu mając 10 zł w portfelu i niestety okazało się, że jest to niemożliwe. Wtedy mnie olśniło. Z doświadczenia nabytego podczas pracy w restauracji wiem, że smacznie gotować może każdy. Wystarczą odpowiednio przygotowane i odmierzone składniki - tak o pomyśle na QK with me mówi jego współzałożycielka, Renata Marcinowska.


ZOBACZ TEŻ: 10 start-upów z Poznania. Znasz je?


Obiadowe DIY


Nowy poznański start-up to pomysł dla tych, którzy lubią gotować, ale nie mają czasu (lub pomysłu) na zakupy, ani na to, co dodać i ile, by danie na talerzu wyglądało tak imponująco, jak to z restauracji.

W paczce od QK-a dostajemy obrane, pokrojone warzywa, zamarynowany kawałek mięsa czy mieszankę ciecierzycy i groszku, z której powstaje domowy vege burger. W środku są wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia potrawy (nawet sól czy pieprz) - w domu wystarczy mieć piekarnik, garnek lub patelnię (w zależności od przepisu).Nam zostaje tylko jakieś 15 minut tego, co najprzyjemniejsze - pichcenia w kuchni.

- Zarówno menu, jak i przepisy, które znajdują się na opakowaniach, uzgadniamy z doświadczonymi kucharzami i dietetyczką mgr Eweliną Klemczak. Zależy nam, by proponowane przez nas potrawy były proste, pełnowartościowe i nowoczesne. Oczywiście nie mogło zabraknąć takich klasyków jak pizza czy spaghetti, ale oferujemy też mniej znane smaki - pęczotto czy tartę z kozim serem i rabarbarem. QK daje sprawdzoną bazę, ale nie zamyka drogi do eksperymentowania. Chcemy odkrywać radość z gotowania i pokazać, że każdy może zostać szefem kuchni dla siebie i swoich najbliższych - mówi Mateusz Bilski, druga połowa QK with me.

QK with me. Ile kosztuje?


O dziwo, niewiele. Za jedno danie, którym do syta naje się jedna osoba zapłacimy 10-15 zł. Zanim zestaw do nas trafi, zespół kupuje świeże produkty od regionalnych dostawców i szykuje składniki: odmierza, myje, obiera, kroi i przyprawia. Dania przyjadą do nas następnego dnia.

Do wyboru w tygodniu mamy 5 dań, które możemy zamówić telefonicznie lub mailowo - do domu albo biura.

- Oczywiście nie do przyrządzenia w biurze, ale wzięcia ze sobą do domu. Wybierając QK, nie trzeba po pracy iść do sklepu, myśleć, co ma się w lodówce i szukać pomysłu na obiad, czy jechać do restauracji i czekać na posiłek - wyjaśnia Renata Marcinowska.

Aktualne menu QK with me i wszelkie potrzebne informacje znajdziecie na facebook.com/QKwithme.


ZOBACZ TAKŻE: Poznańska gastronomia - spróbuj tego razem z nami


Co to jest start-up? Zobacz materiał wideo





Zostaw e-mail, a my dostarczymy Ci najświeższych informacji

Gastronomia

Komentarze (1)

Aby się wypowiedzieć musisz być zalogowany!


Zaloguj się Zarejestruj się
SztukaOdzywianiaPL

Super pomysł. Inne pomysły na zdrowe dania: http://www.sztukaodzywiania.pl/przepisy