Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rozpoczął się sezon szparagowy 2017. Pierwsze zbiory w tym roku wyjątkowo wcześnie [ZDJĘCIA]

Anastazja Bezduszna
Już na początku kwietnia w Wielkopolsce rozpoczęły się pierwsze zbiory szparagów.

Kolejny już rok w Hotelu Rzymskim w Poznaniu odbywa się ogólnopolskie uroczyste otwarcie sezonu szparagowego pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga oraz Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Dość wysoka temperatura w marcu sprzyjała temu, że od początku kwietnia u lokalnych dostawców i na ryneczkach można było kupić szparagi z polskich upraw. Natomiast te eksportowane z Włoch czy innych ciepłych krajów znalazły się już w supermarketach.

- Szacuje się, że w Polsce produkuje się około 6 tysięcy ton szparagów rocznie i ta ilość ciągle wzrasta, zwłaszcza że zainteresowanie tym warzywem w kraju rośnie jeszcze szybciej - mówi prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - Co ciekawe, z racji łatwości przygotowania, spożywa się u nas więcej zielonych szparagów - dodaje profesor.

I chociaż nawet jeszcze dziś pęczek szparagów kosztuje około 10 złotych, ludzie chętnie kupują je, by przyrządzić pyszny obiad czy kolację.

Szef kuchni restauracji Rzymianka przy Hotelu Rzymskim, Ireneusz Ptak, w tym roku podczas uroczystego otwarcia sezonu szparagowego zaserwował to wyjątkowe warzywo na 27 sposobów.

- Szparagi są bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Można je podawać na słono, słodko, kwaśno wykorzystując przy tym różne techniki przyrządzania - pieczenie, gotowanie, kiszenie czy marynowanie. Przy najbardziej popularnym, czyli gotowaniu, warto pamiętać by po wyjęciu ze wrzątku zahartować je zimną wodą, by przerwać wewnętrzny proces gotowania produktu. To spowoduję, że szparagi będą chrupiące i jędrne - mówi kucharz.

Sprawdź przepisy od szefa kuchni restauracji Rzymianka Ireneusza Ptaka

Podczas otwarcia sezonu też zostały wręczone Srebrne Szparagi. W tym roku za wsparcie Związku i promocję szparaga z rąk prezesa Marians Jakobsze dostał je Zenon Michaś, obecnie prezes zarządu SZGPR Lazur.

ZOBACZ TEŻ:
Szparagowe propozycje Anny Starmach

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto