Kolejny już rok w Hotelu Rzymskim w Poznaniu odbywa się ogólnopolskie uroczyste otwarcie sezonu szparagowego pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga oraz Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Dość wysoka temperatura w marcu sprzyjała temu, że od początku kwietnia u lokalnych dostawców i na ryneczkach można było kupić szparagi z polskich upraw. Natomiast te eksportowane z Włoch czy innych ciepłych krajów znalazły się już w supermarketach.
- Szacuje się, że w Polsce produkuje się około 6 tysięcy ton szparagów rocznie i ta ilość ciągle wzrasta, zwłaszcza że zainteresowanie tym warzywem w kraju rośnie jeszcze szybciej - mówi prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - Co ciekawe, z racji łatwości przygotowania, spożywa się u nas więcej zielonych szparagów - dodaje profesor.
I chociaż nawet jeszcze dziś pęczek szparagów kosztuje około 10 złotych, ludzie chętnie kupują je, by przyrządzić pyszny obiad czy kolację.
Szef kuchni restauracji Rzymianka przy Hotelu Rzymskim, Ireneusz Ptak, w tym roku podczas uroczystego otwarcia sezonu szparagowego zaserwował to wyjątkowe warzywo na 27 sposobów.
- Szparagi są bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Można je podawać na słono, słodko, kwaśno wykorzystując przy tym różne techniki przyrządzania - pieczenie, gotowanie, kiszenie czy marynowanie. Przy najbardziej popularnym, czyli gotowaniu, warto pamiętać by po wyjęciu ze wrzątku zahartować je zimną wodą, by przerwać wewnętrzny proces gotowania produktu. To spowoduję, że szparagi będą chrupiące i jędrne - mówi kucharz.
Sprawdź przepisy od szefa kuchni restauracji Rzymianka Ireneusza Ptaka
Podczas otwarcia sezonu też zostały wręczone Srebrne Szparagi. W tym roku za wsparcie Związku i promocję szparaga z rąk prezesa Marians Jakobsze dostał je Zenon Michaś, obecnie prezes zarządu SZGPR Lazur.
ZOBACZ TEŻ:
Szparagowe propozycje Anny Starmach
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?