Kontrole Sanepid przeprowadził głównie po skargach konsumentów, którzy zgłaszali do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej uwagi dotyczące nieprawidłowego stanu sanitarnego oraz nieprawidłowego gospodarowania odpadami.
Od września do połowy listopada br. przeprowadzono 65 kontroli, które wykazały uchybienia w placówkach mięsnych. Dotyczyły one przechowywania wędlin łatwo psujących się poza urządzeniami chłodniczymi, zbyt wysokiej temperatury w ladach chłodniczych, brudnego sprzętu pomocniczego i urządzeń chłodniczych, mielenia mięsa „na zapas” i oferowania kupującym żywności źle oznakowanej, gdzie brakowało opisu w języku polskim przetworów mięsnych pochodzenia zagranicznego. Zdarzały się też przeterminowane wędliny w opakowaniu „vacum”. Spotkano się również z procederem wystawiania kości w pojemnikach na zewnątrz sklepu.
Za stwierdzone uchybienia zastosowano sankcje karne, nałożono 12 mandatów, wydano stosowne polecenia, a do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu skierowano jeden wniosek o nałożenie kary pieniężnej. Zwrócono też uwagę na wystawianie kości na zewnątrz sklepu.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?