- W wielkanocnym koszyczku mamy jajka w postaci kolorowych pisanek, baranka oraz chleb. Poświęcić należy również wędliny, masło, chrzan, pieprz i ciasta świąteczne - wymienia pani Anna, parafianka z kościoła Jezuitów przy ulicy Dominikańskiej.
Ale to nie wszystko, pani Anna pamięta także, że każdy ze składników ma swoje znaczenie. I tak na przykład jajko symbolizuje nowe życie, baranek umęczonego Chrystusa, a chrzan doprawiony cukrem ma przypomnieć, że męka jego została osłodzona cudem zmartwychwstania.
Obecnie wielkanocne potrawy święcimy w kościele, kiedyś jednak odbywało się to w domach, ponieważ poświęcone musiało być wszystko, co miało znaleźć się na wielkanocnym stole.
- Dawny zwyczaj nakazywał też, aby wracając ze święconym obejść dom trzy razy, zgodnie ze wskazówkami zegara - mówi pani Anna - Marsz taki odbywał się jednak głównie na wsi, gdzie miał wypędzić złe moce z gospodarstwa - tłumaczy.
Poza Polską obrzęd święcenia pokarmów w okresie Wielkanocy znany jest także we Włoszech, Bawarii i Austrii. U naszego południowego sąsiada zanikł, wyjątkami są Orawa i Spisz, czyli regiony przez stulecia zamieszkałe przez głęboko wierzących górali.
Zobacz także:
Wielki Czwartek: Msza Św. Krzyżma w Katedrze [ZDJĘCIA, WIDEO]
Wielkanoc w Poznaniu: Na wystawach zagościły świąteczne zajączki [ZDJĘCIA]
Wielkanoc w Poznaniu: Ruszył Jarmark Wielkanocny [ZDJĘCIA]
Najważniejsze informacje z Poznania - zamów nasz newsletter
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?